Lucrari in gradina primavara (luna martie)

Solul
Se pregateste pentru insamantare/plantare. Prima etapa este afanarea si maruntirea terenului. Apoi se grebleaza si se curata de radacini, frunze sau crengi uscate.
Terenul se va plivi pentru combaterea buruienilor si pentru afanarea solului.

Gradina de legume

In luna martie se poate insamanta in camp: praz, telina, hreanpastarnac, patrunjel, morcov, mazare, linte, naut, dovlecel, spanacsfecla, ridichi sau in rasadnite calde: tomate, vinete, ardei
Intrucat sunt plante ce rezista la temperaturi scazute se pot planta mustarul alb, hamei, varza, salata, spanac, gulia, conopida timpurie, arpagic, usturoi, cartof .

Arbusti si Pomi fructiferi

Daca nu am reusit sa plantam toamna pomi sau arbusti fructiferi o putem face acum inainte ca ei sa intre in vegetatie: mar, par, cais, piersic, pruncires, gutuismochin, afin, agris, catina, coacazul negru, zmeur, goji, vita de vie 
Tot acum este perioada in care se curata ramurile uscate, rupte sau atacate de boli. De asemenea se fac taieri pentru formarea coranei intrucat favorizeaza aerisirea si patrunderea luminii in interiorul pomilor si ofera o recolta mai bogata.
Taieri se aplica si la vita de vie dar si la arbustii fructiferi precum zmeurul.
Capsunii se curata de frunzele uscate.
Daca a trecut pericolul de inghet se va desface musuroiul la soiurile de talie mica iar la cei de talie maai inalta se inlatura materialele de protectie (coceni, paie).
De asemenea, este momentul cand putem preveni unele boli precum monilia si fainarea prin stropirea pomilor. Se poate folosi si uleiul horticol care combate insectele si ouale acestora.

Gradina de flori
Dupa ce a trecut pericolul inghetului se elimina musuroiul de protectie la trandafiri. Apoi se taie si se fertilizeaza.
Tot in aceasta perioada se pot planta butasi de trandafiri sau bulbi de flori (begonia, ghiocei, crini, gladiole, zambile, narcise)

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor