Prunul (Prunus Domestica)

Descriere
Prunul este o specie pomicola ce poate ajunge la inaltimi 4-6m si este destul de longeviv in comparatie cu alti pomii fructiferi traind aprox. 50 de ani.

Cerinte
Solul. Prunul nu are pretentii deosebite fata de calitatea solului, el fiind intalnit in mai toate zonele tarii
Temperatura. Prunul prefera temperaturi mai ridicate mai ales primavara intrucat infloreste mai devreme decat ceilalti pomi fructiveri. Astfel, in zonele cu temperaturi scazute primavara, se evita plantarea soiurilor timpurii.
Lumina. Si in aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica.
Apa. Pentru a creste in bune conditii, prunul trebuie udat cu regularitate.

Obtinerea materialului saditor
Prunul se inmulteste prin samburi (prunul franc) sau drajoni care mai apoi se vor altoi.
Se mai poate altoi pe corcodus sau porumbar.

Plantatul
Cele mai intalnite soiuri din tara noastra sunt: Centenar, Silvia, Pescarus, Tuleu gras sau timpuriu, Valor, Vinete Romanesti.
Plantarea se poate face la inceputul primaverii cand prunii nu au pornit inca in vegetatie, insa de preferat ar fi sa se faca toamna (in luna octombrie). 
Mai intai de toate se fac gropile suficient de mari pentru a incapea radacinile cu usurinta (adancime: 50-60cm si diametru: 60-70cm). Radacinile uscate se elimina si apoi se aseaza in groapa astfel incat altoiul sa fie la cel putin 5 cm deasupra solului. Se astupa groapa cu pamant bine afanat si se batatoreste pentru ca radacinile sa aibe un bun contact cu solul. Apoi se uda si se fixeaza un tutore pentru sprijinul prunului in primii ani de vegetatie.
Distanta optima la plantare este de cca 4m intre randuri si de 3-4m intre pomi pe rand.
Daca avem soiuri de prun autosterili se recomanda asocierea lor cu soiuri autofertile pentru realizarea polenizarii.

Lucrari de ingrijire
Solul se lucreaza pentru afanarea si eliminarea buruienilor.
Pentru a nu periclita cresterea si productivitatea pomilor se uda regulat mai ales in perioadele de formare si legare a fructelor. Se va alege metoda de irigare prin picurare care ofera un randament mai bun si se evita pierderile de apa.
Alte lucrari importante care se fac la prun sunt taierile care pot fi:
Taieri pentru formarea coroanei (de tip vas ameliorat, de tip piramida mixa, rotunjite, fus aplatizat)
Taieri pentru curatarea de crengile uscate.
De asemenea, pentru a avea recolte constante in fiecare an este de preferat in anul in care rodeste prea mult sa se faca reducerea fructelor. Se incepe cu cele stricate sau bolnave si se continua asa incat sa fie distantate la cca 5cm intre ele. Ramurile prea incarcate se sprijina pentru a evita ruperea lor.

Boli si daunatori
Dintre pomii fructiferi, prunul este cel mai atacat de boli si daunatori.
Dintre bolile cele mai frecvente amintim: plumpox (varsatul prunului), piticirea prunului, patarea rosie a frunzelor, ciuruirea micotica a frunzelor, monilioza, nurlupi, mozaicul liniar
Daunatorii care ataca prunii sunt: paianjenul rosu, viermele prunelor, afidul cenusiu, viespea neagra si cea a samburilor.
Ca prima masura de combatere este eliminarea partilor afectate precum frunzele, fructele si ramurile si apoi se aplica tratament fitosanitar.

Productivitate
Prunul incepe sa intre pe rod dupa 4-5 ani de la plantare si la maturitate se pot ajunge la productii record de cca 30 t/ha (soiul Centenar)

Recoltare
Culesul fructelor incepe in lunile august-septembrie si tine o luna in functie de soiul cultivat. Se pot recolta manual sau mecanic in special cand destinatia fructelor este pentru marmelade sau pentru uscare.
Se pot pastra timp de cateva saptamani in locuri intunecate si reci.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor