Smochinul (Ficus carica)

Descriere
Smochinul este un pom fructifer ce poate ajunge la inaltimea de 8m insa se poate intalni si sub forma de arbust ce poate inlesni lucrarile de ingrijire precum si recoltarea fructelor. Chiar daca este originar din tari cu clima calda, se poate cultiva si in Romania in special in zonele sudice.
Smochinul este usor de recunoscut dupa frunzele de un verde inchis cu crestaturi adanci si sub forma palmara. Florile verzi sunt toate de sex feminin si se autopolenizeaza iar fructele ce apar la subsuara frunzelor sunt initial sub forma sferica urmand sa capete spre maturitate o foma conica.

Cerinte
Smochinul are nevoie de multa lumina si caldura pentru a fructifica si a avea fructe ce ajung la maturitate.
Nu este pretentios in ce priveste calitatea solului dar este de preferat cel neutru cu un pH intre 6,5 - 7,5, nisipos si argilos.
In ce priveste nevoile de apa, este crescuta in special in perioadele de seceta (pentru a nu pierde fructele) urmand a fi moderata in perioada formarii fructelor intrucat fructele crapa si ajung sa fermenteze pe creanga.
In primii ani de vegetatie trebuie protejati iarna pentru a nu ingheta. In regiuni cu temperaturi mai mici se pot alege specii de smochin care sa reziste pana la -25gradeC.

Obtinerea materialului saditor
Intrucat inmultirea prin seminte cere multa rabdare si timp mai indelungat, se va alege metode mai simple precum butasirea si despartirea tulpinilor care apar in jurul tufei si intrucat prezinta radacini acestea faciliteaza prinderea cu usurinta.

Plantarea

Se va alege un loc ferit de bataia vantului si sa aibe suficient spatiu pentru dezvoltare.
Se poate planta primavara devreme in luna martie dar de preferat este a se face toamna urmand ca inainte de venirea iernii sa fie protejat de temperaturile scazute.
Se va face o groapa de 80*80*80 cm penru ca radacinile sa fie bine patrunse iar trunchiul se va reduce cu o treime din lungime pentru a forta dezvoltarea lastarilor pentru a forma viitoarea tufa sau se va taia la 1m-1,20m pentru formarea trunchiului pentru cresterea sub forma de arbore.


Lucrari de ingrijire
Se vor executa in functie de forma aleasa pentru cresterea smochinului: tufa sau copac.
In general se alege conducerea sub forma de tufa in zonele cu temperaturi scazute pentru o buna protejare pe timp de iarna imbracand cu coceni de porumb sau resturi de vegetatie pentru o buna izolare termica. 
In regiunile sudice ale tarii unde temperaturile sunt mai ridicate iarna se va alege cresterea sub forma de arbore. Se va aplica taierea  ramurilor care cresc gresit si se va pastra un trunchi drept bine ramificat. Si in acest caz este necesara protejarea lui pe timp de iarna in primii 3 ani de vegetatie. 

Boli si daunatori

In general apar daunatori de la vegetatia din jur si se va trata cu acelasi insecticide. 
Daca observam pe frunze pete ruginii, atunci se va stropi cu zeama bordeleza

Productivitate
In general smochinii rodesc de doua ori pe an. 
Perioada medie de rodire a smochinului este de 60-70 ani.

Recoltare
Obtinem 2 recolte pe an:
 - prima in perioada: iunie-iulie
 - a doua in toamna: septembrie-octombrie
Recoltarea fructelor se face progresiv si se aleg fructele care sunt moi si prezinta crapaturi pe codite
Se pot pastra un timp mai indelungat daca se usuca la soare timp de 5 zile in incaperi special amenajate.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor