Hamei (Humulus lupulus)

Descriere
Hameiul este o planta perena care are nevoie de sustinere pentru ca ajunge la inaltimi de 3-6m si se cultiva in special pentru ingredientul principal la fabricarea berii si anume conurile. Aceste conuri sunt alcatuite din 20-40 de flori care se formeaza incepand cu luna iulie si dureaza pana la sfarsitul lunii august.


Cerinte
Hameiul prefera solurile permeabile.
In ce priveste temperatura nu ii sunt favorabile extremele atat iarna cat si vara, de aceea ea se cultiva in zone cu temperaturi moderate.

Obtinerea materialului saditor

Daca alegem sa inmultim prin seminte atunci apar atat plante feminine cat si masculine. Insa la fabricarea berii se folosesc doar conurile ce provin de la plante femele si de aceea alegem ca material saditor drept butasii care provin de la soiuri cunoscute (femele).

Plantarea
Putem planta hameiul primavara incepand cu a doua decada a lunii martie insa de preferat sa se faca toamna dupa 15 octombrie pana cel tarziu in prima jumatate a lunii noiembrie. Plantarea de toamna asigura o prindere mai buna si o dezvoltare mai rapida in primul an.


Lucrari de ingrijire
Intrucat este o planta cu port inalt se va ajuta prin sisteme de sustinere cu sarme sau araci.

Toamna sau primavara se fac taierile la butuc si se vor lasa un numar de ochi de muguri din care vor iesi noii lastari in anul urmator.
Alte lucrari care se fac sunt: mentinerea terenului curat (lipsit de buruieni), bilonarea si irigarea la nevoie (in special pe timp de seceta)

Boli si daunatori

Este o planta sensibila atacata de insecte, omizi, fluturi,etc., fapt ce necesita numeroase tratamente fitosanitare.


Productivitate
Ne putem bucura de roadele hameiului, abia in anul al 3-lea de la plantare dar pe o periada destul de lunga (cca 20 de ani) si cu productii de 1000-1500 kg la hectar.


Recoltare

Incepand cu sfarsitul lunii august, conurile devin bune de recoltat (sunt verzi sau galbene). Acestea trec prin urmatoarea etapa si anume uscarea: se poate face la 45-50gC in cuptoare speciale sau se pot intinde intr-un singur strat in incaperi intunecoase si bine aerisite. Pe tot parcursul etapei nu se vor intoarce.Urmeaza apoi macinarea, presarea si pastrarea la rece pana la livrare.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor