Marul (Malus domestica)

Descriere
Marul este un pom fructifer peren care poate atinge inaltimi de 3-12m in functie de soi. Frunzele sunt ovale, simple iar florile sunt de culoare alb combinat cu roz. Fructele sunt de diferite marimi si culori precum: galbene, verzi si rosii.

Cerinte
Solul. Nu are pretentii deosebite fata de calitatea solului intrucat este o specie care se adapteaza usor oricarui tip de sol. Doar un sol prea nisipos afecteaza dezvoltarea si fructificarea marului.
Temperatura. Intrucat sunt multe soiuri cu capacitati de rezistenta diferite, inainte de infiintarea culturi se va tine cont de clima in vederea alegerii soiului potrivit.
Lumina. Umbrirea afecteaza cresterea marului si produce fructe putine si de slaba calitate. De aceea, locul unde va fi plantat sa fie unul insorit.
Apa. Are cerinte mai mari in perioada infloririi si formarii fructelor

Obtinerea materialului saditor
Este de dorit ca marul sa fie altoit doar pe mar provenit din seminte sau obtinut prin marcotaj sau chiar din butasi.

Plantatul
Inainte de toate se desfunda terenul prin aratura adanca, dupa care se trece la saparea gropilor.
Se poate planta primavara devreme dar cel mai potrivit este sa se faca toamna intrucat se obtine un procent mai mare de prindere a pomilor.
Distanta de plantare va fi in functie de scopul culturii. Astfel, la plantatiile extensive se lasa distante mari intre pomi (4,5m x 4m) iar la cele intensive si superintensive distanta va fi mai mica (3-4m x 2-3m).
In gropile facute se adauga ingrasamant, se aseaza pomul cu cotletul la 3 cm deasupra solului si apoi , se fixeaza tutorele pentru sustinerea in primii ani de vegetatie. Se uda si se musuroieste pentru protectia in timpul iernii.
Intrucat majoritatea soiurilor de mar sunt autosterile se recomanda plantarea a 2-3 soiuri autofertile pentru a asigura polenizarea.

Lucrari de ingrijire
Intretinerea solului - se poate lasa ca ogor negru prin sapari repetate sau se permite cresterea vegetatiei care va fi apoi cosita si lasata drept mulci.
Irigarea - se va folosi metoda prin picurare care ofera cantitati mici si regulate de apa.
Alte lucrari importante sunt taierile care pot fi:
Taieri de formarea coroanei - coroane globuloase tip piramida etajata, neetajata sau mixta (la culturile clasice ; coroane aplatizate tip palmeta etajata, neetajata (la culturile intensive) ; coroane globuloase cu volum redus tip fus subtire sau ax vertical (la culturile superintensive)
Taieri de fructificare - se fac an de an cu scopul de a obtine productii cat mai ridicate
Taieri de normare a productiei de fructe - sunt unele soiuri care isi regleaza singure incarcatura de rod prin caderi fiziologice dar la celelalte este de dorit ca sa se elimina o parte din fructe lasand o distanta intre ele de 10cm  la soiurile cu fructe mici si 15 cm la pomii cu fructe mari. Se pastreaza fructul cel mai mare. Daca nu procedam astfel obtinem fructe mici si de regula rodeste o data la 2 ani.

Boli si daunatori
Bolile cel mai des intalnite la mar sunt: rapanul, fainarea, monilioza, bolile de scoarta - care pot fi combatute prin tratamente cu produse fungicide.
Daunatorii care ataca marul sunt: afidele (incep prin atacarea frunzelor care le sug seva si fac ca ele sa se rasuceasca iar mai apoi ataca si fructele care le opresc dezvoltarea), paduchele lanos (se dezvolta la colet sau pe radacini), viermele merelor (ataca semintele fructelor si produce caderea lor), paianjenul rosu (afecteaza cresterea si culoarea merelor)

Productivitate
In functie de soiul cultivat si de varsta plantatiei se poate ajunge la productie de 20-30 tone/hectar.

Recoltare
In functie de soiul cultivat, perioada de recoltare incepe de la mijlocul verii pana toamna tarziu iar prima recolta o avem abia dupa cel putin 3 ani de la plantare.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor