Parul (Pyrus communis)

Descriere
Parul este un pom fructifer ce apartine familiei Rosaceous, si este cultivat cu usurinta. In functie de soiurile cultivate are 3-4 m inaltime dar poate ajunge si la 10-12 m. Florile sunt albe si apar in lunile aprilie-mai. Fructele au seminte si sunt de diferite marimi si culori.

Cerinte

Solul. In general parul nu are pretentii deosebite fata de calitatea solului insa un teren bogat, putin argilos si aerat favorizeaza obtinerea unor recolte mai bogate.
Temperatura. Parul poate fi afectat de temperaturile extreme (prea ridicate - vara si perioadele de ger - iarna). Intrucat infloreste primavara devreme, ingheturile tarzii dauneaza florilor si scade cantitatea de fructe.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica.
Apa. Pentru a creste in bune conditii, prunul trebuie udat cu regularitate.

Obtinerea materialului saditor
Parul se inmulteste prin altoire pe puieti obtinuti din seminte (puieti franc) dar si pe par salbatic (parul paduret)
Se mai poate altoi usor  pe gutui (se pot folosi lastarii porniti din radacina mama). Avantajul acestei metode consta in obtinerea unor soiuri cu inaltimi mai reduse (3-4 metri) si fructificarea apare mai devreme.

Plantatul

Plantarea parului se poate face primavara devreme (februarie-martie) cand inca nu a pornit in vegetatie dar de preferat, ar fi sa se faca toamna (incepand cu luna octombrie). 
Pentru inceput se sap gropi adanci de 50 cm si cat mai largi pentru a intra radacinile cu usurinta. Se elimina radacinile rupte, cele usacte si cele mucegaite si apoi se aseaza rasfirate in groapa avand grija ca punctul de altoire al pomului sa fie la cel putin 5 cm deasupra solului. Se va astupa groapa cu pamant bine afanat pentru a patrunde bine printre radacini si se va tasa pentru eliminarea golurilor de aer si obtinerea unui contact cat mai bun al radacinilor cu pamantul. Se uda bine si apoi pentru sprijinul pomului in primi ani de vegetatie se va lega de un tutore. La sfarsit se va face un musuroi in jurul tulpinii pentru a-l proteja de ingheturile iernii.
Distanta de plantare va fi lasata in functie de portaltoii puietilor. Asfel daca avem puieti formati pe gutui se va lasa o distanta de 4 m intre pomi  in schimb, la soiurile altoite pe par salbatic sau franc, intrucat acestea dezvolta o coroana larga si ating inaltimi de 10-15 m, se va lasa distante mai mari intre pomi care pot ajunge la 8-9 m.
Un alt aspect important este plantarea a mai multor soiuri pentru a se asigura polenizarea si pentru obtinerea unor productii ridicate.

Lucrari de intretinere

Lucrarile obisnuite care se fac la par sunt: distrugerea buruienilor, taierile si irigarea in caz de seceta.
Taierile se fac pentru formarea coroanei si pentru fructificare. Astfel, taierile de formare a coroanei se fac in primii 5 ani si, in funtie de soiul cultivat, se va alege coroana de tip piramidal, fusiforma sau rotunda. 
Taierile pentru obtinerea unor recolte bune se realizeaza primavara devreme.Se incepe prin eliminarea ramurilor uscate, rupte sau atacate de boli si se continua cu taierea in zonele prea dese pentru a permite patrunderea luminii si a se asigura o buna aerisire a coroanei.
De asemenea, in perioada formarii fructelor se elimina cele bolnave si de calitate inferioara.

Boli si daunatori

In comparatie cu alti pomi fructiferi, parul este mai putin afectat de boli si daunatori.
Totusi, poate fi afectat de mana, si se manifesta mai intai prin uscarea ramurilor tinere si se extinde pe trunchi prin aparitia unor rani din care curg un lichid portocaliu inchis.
Daunatorii care pot aparea la par sunt viermii care se dezvolta in fructe.

Productivitate

Parul ofera productii mai importante abia din anul al saselea si in functie de soiul cultivat obtinem intre 10 si 50 kg de pere / pom. Productivitatea este in medie de 30 de ani.


Recoltare
Prima recolta va fi dupa al treilea an de la plantare. Recoltarea se face incepand cu luna iulie (soiurile de vara), continua in lunile august-septembrie (soiurile de toamna) si se incheie in octombrie (soiurile de iarna).
Pentru a putea pastra fructele un timp mai indelungat se vor recolta inainte de maturitate deplina cat sunt inca tari si se depoziteaza in spatii intunecoase si racoroase. 


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor