Caisul (Prunus armeniaca)

Descriere
Caisul este un pom fructifer ce apartine familiei Rosaceae, si este cultivat indeosebi in zonele de campie si de coline. La maturitate atinge inaltimi de 6-8 m. Florile sunt albe sau roz deschis si apar primavara devreme in lunile martie-aprilie. Fructele sunt carnoase, zemoase si cu gust placut.

Cerinte

Solul. In general, caisului ii prieste solurile usoare, luto-nisipoase, permeabile, fertile si calde. Este de preferat sa se evite solurile grele, reci si argiloase.
Temperatura. Caisul este afectat de temperaturile scazute pe timpul iernii. De aceea se cultiva in zonele ferite de ger si de brumele tarzii. In schimb prefera caldura si rezista bine la temperaturile ridicate din timpul verii.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica. Daca nu se respecta aceasta cerinta, caisul va produce in cantitati reduse si cu fructe mici.
Apa. Caisul este o specie care rezista bine la seceta. Pentru a creste in bune conditii, in zonele lipsite de precipitatii, caisul trebuie udat cu regularitate. Cerinte deosebite sunt in perioada formarii fructelor si se evita irigarea in exces.

Obtinerea materialului saditor
Materialul de plantat se obtine in urma altoirii pe anumite specii de portaltoi. Se recomanda a se face toamna si se numeste altoirea in ochi dormind. Daca nu s-a prins putem relua altoirea iar metoda se numeste in ochi crescand.
Speciile de portaltoi care pot fi folosite sunt:
1. Zarzar (Caisul salbatic) si Migdal - Rezulta exemplare rezistente la seceta intrucat dezvolta radacini bine ramificate.
2. Prun - Rezulta specii mai rezistente in perioada de repaus.
3. Corcodus - Ofera un sistem radicular superficial dar se adapteaza mai bine pe mai multe tipuri de sol.

Plantatul
Se poate planta primavara devreme dar cel mai potrivit este sa se faca toamna intrucat se obtine un procent mai mare de prindere a pomilor.
Inainte de toate se desfunda terenul prin aratura adanca, dupa care se trece la saparea gropilor (50cm*50cm*50cm).
Distanta de plantare va fi in functie de soiurile folosite. In general, se lasa 4-5m intre pomi si 5m intre randuri.
Inainte de plantare, radacinile puietilor se fasoneaza si se elimina cele uscate sau mucegaite urmand ca sa le mocirlim cu amestec de balegar si pamant galben pentru a stimula inradacinarea.
In gropile facute se adauga ingrasamant, se aseaza pomul cu cotletul la 4 cm deasupra solului si apoi, se fixeaza tutorele pentru sustinerea in primii ani de vegetatie. Se uda si se musuroieste pentru protectia in timpul iernii.
Intrucat majoritatea soiurilor de cais sunt autofertile nu se va pune problema aranjarii soiurilor in parcela, totusi daca urmarim recoltarea fructelor pe o perioada mai mare de timp si intrucat fructele sunt destul de perisabile, atunci alegem soiuri diferite care fructifica la perioade diferite.

Lucrari de intretinere
Intrucat caisul are nevoi mari de lumina se efectueaza taieri pentru formarea coroanei de tip vas, palmeta etajata sau libera. Se elimina  lastarii care incarca interiorul pomului si de asemenea cei uscati sau rupti.
Irigarea caisului este necesara pentru a avea productii ridicate si de calitate. Se recomanda udarea prin picurare ca fiind cea mai economica. Nevoi sporite de apa sunt in perioada infloririi, la intarirea samburilor si cand se formeaza fructele.
Terenul se va prasi pentru combaterea buruienilor si pentru afanarea solului.

Boli si daunatori
Bolile care pot aparea la cais sunt: pieirea prematura a pomilor (uscarea), ciuruirea frunzelor, cancerul bacterian, fainarea sau monilioza
Daunatorii care ataca caisul sunt: gargarita fructelor, paduchi de frunze, viespile fructelor si viermele fructelor.
Pentru a nu compromite pomii sau recolta se va aplica tratamente fitosanitare.

Productivitate
Caisul intra  pe rod din al 3-lea an de la plantare. Cantitatea de fructe recoltate creste de la an la an si ofera productii timp de 20-25 ani. Un copac matur poate oferi productii de peste 50kg de fructe. Iar de la 1ha putem obtine in medie 10-15tone.

Recoltare
Recoltarea fructelor se face selectiv cand acestea sunt coapte si colorate complet. Recoltarea se face intr-un timp scurt intrucat in maxim o saptamana fructele unui pom se maturizeaza complet.  
Fructele se pastreaza un timp scurt la rece iar pentru o perioada mai lunga se alege metoda deshidratarii (uscarea sub forma de poame).

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor