Ceapa

1.Ceapa pentru arpagic:

La 1 gram de seminte sunt cca 200-350 de seminte.

Temperatura minima de germinare 2-5 grade C. Temperatura optima 15-20 grade C. Incolteste in 12 zile.

Samanta de ceapa se obtine in anul al 2-lea al culturii prin plantare bulbilor de ceapa in randuri distantate la 70 cm si la 40 cm pe rand si 5-8 cm adancime.

Necesarul de samanta : 1kg la 100mp in randuri la 7-10cm distanta si la 2-3cm pe rand si 2cm adancime.

Pentru a se usura lucrarile de intretinere se lasa poteci de 40cm la 10-15 randuri.

Recoltare : incepand cu luna august cand bulbii au diametrul de 1-1,5 cm.

Productia de arpagic obtinuta e de cca 800g pe mp.



2.Ceapa pentru consum :

Schema de plantare. Spre sfarsitul lunii martie se va folosi arpagic pe randuri distantate la 20-25cm si 10-12 cm intre bulbi pe rand si la cca 3 cm adancime.

Necesarul de arpagic : Pentru o suprafata de 100mp sunt necesare 4-7 kg de arpagic.

Lucrari de ingrijire.
Impotriva manei se va stropi cu zeama bordeleza.
Se va uda in special in timpul formarii bulbilor ,altfel vor ramane mici. Inainte de recoltare cu 3 saptamani nu se va mai uda si se vor culca frunzele la pamant.

Se poate cultiva din toamna direct in teren.

Productia de ceapa : obtinem 1-2 kg de pe 1 mp.



3.Ceapa verde (stufat) :

Data plantarii. Se planteaza din toamna (1-15 octombrie).

Recoltare dupa 15 martie .

Se poate planta si in primavara ( dupa 20 martie) si recoltarea va fi dupa 15 mai.


Productia de ceapa verde poate ajunge si la 2 kg pe mp.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor