Coacazul negru (Ribes nigrum)

Descriere
Cocazul negru este un arbust ce creste sub forma de tufa cu numerosi lastari ce pot atinge inaltimea de 2 metri. Infloreste primavara (dupa 15 aprilie), timp de 2 saptamani, cu flori in forma de ciorchini si se deschid treptat de la baza catre varful ciorchinelui. Fructele apar dupa aproximativ 2 luni de la inflorire ( iulie) si sunt bace ovale de culoare neagra cu gust acru-dulceag, fapt pentru care nu prea sunt consumate in stare proaspata. Durata de viata a coacazului negru este de 15-20 ani.

Cerinte
Coacazul negru creste si fructifica mai bine cand are suficienta lumina. Iar in zonele cu expozitie sudica se poate intercala si intre alti pomi fructiferi putand suporta o umbrire partiala. 
In ce priveste calitatea solului , se evita infiintarea plantatiilor pe soluri sarace, nisipoase sau acide . Coacazul reuseste cel mai bine pe soluri fertile, argilo-lutoase bine drenate.
Fata de temperaturile mici este putin pretentios, putand rezista la ger insa este afectata cresterea la temperaturi mai mari de 35gradeC.

Obtinerea materialului saditor
Putem sa alegem inmultirea coacazului negru prin mai multe metode: marcotare , butasi verzi sau butasi lemnificati.
Daca alegem prima metoda, marcotarea, atunci se va face prin 2 modalitati si anume: marcotajul orizontal - se va apleca lastarul in asa fel incat o parte din tulpina sa fie ingropata in pamant pentru a favoriza aparitia radacinilor; marcotajul prin musuroire - primavara se va trage pamantul in jurul tulpinilor pentru a forma un musuroi iar toamna se va desface si se vor taia lastarii inradacinati.
Totusi, inmultirea prin butasi fie ei verzi sau lemnificati este solutia cea mai simpla si des folosita. Astfel, toamna, se aleg tulpinile de 1 an si se taie in sectiuni de 20 cm si se pastreaza in nisip reavan. Se poate planta primavara devreme insa de preferat este toamna (spre sfarsitul lunii septembrie).

Plantarea
Terenul se desfunda la adancimea de 40-45cm. 
Perioada optima de plantare este toamna (noiembrie). Astfel, se fac gropi de 40cm*40cm*45cm si dupa plantare se uda cu 5-6 l de apa si apoi se musuroiaza.
De asemenea se poate planta si primavara f. devreme inainte de umflarea mugurilor (fapt ce indica pornirea in vegetatie). Dupa plantare se va taia lastarul deasupa a 2-3 muguri, fapt ce va favoriza cresterea radacinilor precum si o buna dezvoltare a noilor tulpini.
Schema de plantare se va alege in functie de destinatia plantatiei. Asfel daca se alege cresterea coacazului ca tufa (naturala) distanta intre randuri va fi de 2m iar pe rand de 1m iar daca se doreste un sistem productiv se formeaza ca gard fructifer cu distanta de 1,5m intre randuri si de 80-90cm pe rand.

Lucrari de ingrijire
Terenul se curata in permanenta de buruieni si astfel se asigura si aerisirea solului.
In ce priveste necesarul de umiditate se va uda in perioadele secetoase si mai ales in perioada infloririi si fructificarii.
O alta lucrare importanta este cea a taierilor de conducere a coacazului, aceasta facanduse inainte de umflarea mugurilor. Daca in primul an, la plantare, se taie la 10-15 cm (se lasa 3-4 muguri), in al doilea an se pastreaza numai 5 lastari bine dezvoltati. In anul 3 se pastreza cele 5 tulpini la care se adauga alte 5 care au crescut la baza coletului (binenteles, cele mai viguroase si mai bine plasate) - restul de lastari se elimina. In fiecare an se adauga alte 5 tulpini si se va ajunge ca in 5 ani sa avem cca 20 tulpini de varste diferite. 
Intrucat tulpinile de peste 5 ani dau productii slabe ele sunt inlocuite cu altele tinere urmand astfel ca an de an sa se inlocuiasca tulpinile batrane. 

Boli si daunatori
Fainarea, rugina, antracoza si paduchele de frunze sunt principalele probleme aparute la coacazul negru.
Fainarea se recunoaste prin aparitia unor pete mici, albe pe frunze  si pe lastari (incep sa se usuce)
Rugina ataca frunzele prin aparitia unor pete galbene-roscate si duce la uscarea si caderea lor.
Antracoza se manifesta prin aparitia unor pete brune pe frunze si fac ca acestea sa cada prematur si produc pagube importante.
Paduchele de frunze - asa cum i se spune, el ataca frunzele care pot fi recunoscute prin prezinta unor umflaturi de culoare galbena sau rosie. Se elimina frunzele afectate si se pot folosi si insecticide.

Productivitate
Coacazul intra pe rod incepand cu anul 2 de cultura insa din anul 4 obtinem maximum de productie care poate ajunge si la 3kg/tufa.
Soiuri productive: Tsema (10-12 t/ha), Tiben, Negre Mari, Perla Neagra

Recoltare
Recoltarea fructelor incepe in luna iulie si dureaza 10 zile. Se pot pastra in stare proaspata 4-5 zile la temperaturi mai mici de 7 gradeC.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor