Cultura sfeclei rosii

Planta bienala ce se cultiva indeosebi pentru radacina ei apreciata pentru valoarea calitatile nutritive.

Se seamana direct in camp in luna aprilie (pentru recolta timpurie) cand la nivelul solului sunt temperaturi mai mari de 6 gr C pentru a favoriza germinarea. Pentru a se obtine esalonarea culturii se poate insamanta esalonat pana spre inceputul lunii iunie (pentru productia de toamna). Adancimea medie de semanat este de 3 cm. Pentru o buna dezvoltare se seamana pe randuri distantate la 40 cm iar pe rand se va lasa 10 cm intre plante.Cantitatea de samanta necesara la un metru patrat este de 2 grame.

Lucrarile de ingrijire consta in prasile si irigarea in caz de necesitate cu specificarea ca in perioada formarii radacinilor este sporita cantitatea de apa.

Recoltarea sfeclei rosii se face treptat pe tot parcursul verii iar pentru pastrarea si consumul in timpul iernii se scot imediat dupa primele brume si inainte de perioada de inghet.

Se pot ajunge la productii de 15-20 tone/ha.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor