Cultura afinului

Descriere
Afinul este un arbust inalt (1-3 m) care poate fi intalnit indeosebi in zonele de munte. Frunzele sunt ovale si zimtate iar radacinile sunt subtiri ce pot patrunde pana la adancimea de 40 cm. Florile apar esalonat in lunile mai-iunie fapt ce face ca si fructele afinului sa ajunga la maturitate progresiv. Putem obtine beneficii de pe urma afinului timp de peste 40 de ani dar productii insemnate vin de la tufele de peste 5 ani. Fructele sunt bace de culoare albastru - albastru inchis si pline de seminte mici.

Cerinte
Afinul prefera solurile acide (pH cuprins intre 4,5 si 5,4). Daca solul nu este suficient de acid poate fi corectat cu adaos de turba iar daca este prea acid se poate scadea prin adaugarea de sulfat de amoniu.
Afinul are nevoie de lumina indeosebi in perioada de inflorire si de legare a fructelor iar in ce priveste nevoia de umiditate este mai mare intrucat radacinile nu patrund adanc in sol.

Obtinerea materialului saditor
Daca se cumpara se va avea grija ca inaltimea lui sa fie de cel putin 30cm si sa aibe balotul de pamant intact.
Se poate obtine si personal prin seminte, butasire, despartirea tufei, marcotaj sau butasire considerata a fi cea mai folosita metoda.
Dupa caderea frunzelor, din lastarii grosi de 7-8 mm se vor taia butasi la lungimi de 40-60 cm care se vor pastra in ladite cu nisip umed pana in primavara care vor fi scurtati la 10 -15 cm si plantati pe la sfarsitul lunii martie.

Plantarea
Terenul pe care urmeaza a se infiinta cultura de afin se va desfunda de toamna devreme la adancimea de 40 - 45 cm. Perioada optima de plantare este toamna in luna noiembrie dar se poate planta cu bune rezultate si primavara in luna martie. Distanta de plantare este de 3 m intre randuri si de 1 pe rand. Daca se opteaza pe o cultura intensiva se va alege plantarea pe biloane iar daca infiintam suparfete mai mici se va planta la groapa. Daca alegem a doua varianta dimensiunea gropilor va fi de 40cm*40cm*40cm. In gropi se adauga turba care ajuta ca radacinile sa se dezvolte mai usor in primii ani de vegetatie.

Lucrari de ingrijire
Principala lucrare de ingrijire consta in conducerea afinului sub forma de tufa iar acest lucru se face in urma taierilor de formare si fructificare. Astfel, in primii 2 ani se formeaza scheletul si se va elimina lastarii cu crestere slaba, cele bolnave si cele care atarna. De asemenea se vor face si taieri pentru aerisirea si patrunderea luminii in interiorul tufei. Apoi pentru a mentine productivitatea tufei se vor elimina  tulpinile mai vechi de 5 ani.
Se poate opta si pentru realizarea unui gard fructifer prin eliminarea lastarilor care cresc inspre intervalul dintre randuri si lasarea celor care cresc in directia randului.
In ce priveste necesarul de apa se va iriga la nevoie si se va evita excesul care poate dauna radacinilor.
Terenul se va mentine curat de buruieni si se poate realiza prin mulcirea solului cu ajutorul rumegusului (exclus cel provenit de la fabricile de mobila), a frunzelor sau paielor uscate.
Bolile si daunatorii care apar la afin sunt arsura ramurilor (se elimina prin taiere), gargarita (tratament cu insecticid inainte de inflorire si se va repeta dupa legarea fructelor),

Productivitate
In functie de soiurile cultivate si varsta plantatiei se pot obtine productii de 5 - 12 tone la hectar.
Soiuri productive: Pemkerton si Augusta (8-10 t/ha), Delicia (10-12 t/ha)

Recoltare
Atunci cand fructele capata culoarea specifica soiului se considera a fi bune de recoltat. In general dupa 70-80 de zile de la inflorit fructele se maturizeaza si sunt bune de consum (iulie - august). Recoltarea se face esalonat (o data pe saptamana) timp de 3 - 7 saptamani. Pentru a se usura culesul se va folosi un pieptene special pentru recoltarea fructelor de mici dimensiuni.










 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor