Catina

Descriere
Catina este un arbust de culoare albicioasa ce prezinta numerosi spini si creste sub forma de tufa in locuri saracacioase dar pe terenuri fertile se poate intalni ca arbore ce poate ajunge la inaltimi de peste 5 m.
Infloreste in luna mai cu flori mici de culoare galbena iar in urma polenizarii florile femele evolueaza in fructe. Fructele catinei au forma globuloasa, sunt de culoare portocalie si se maturizeaza la sfarsitul lunii septembrie.

Cerinte
Catina nu are nevoi deosebite in ce priveste temperatura, intrucat rezista la temperaturi de pana la -35 grC si +40 grC
Catina se poate cultiva pe orice tip de sol  insa are cerinte mari fata de lumina si se va avea in vedere acest aspect in momentul plantarii.

Obtinerea materialului saditor
Sunt mai multe metode inmultire: prin seminte, butasire, marcotare si prin drajoni.
- prin seminte: semintele germinabile provin de la fructele cele mai coapte si putem obtine 100g de samanta ( ajung pentru 30mp de cultura) de la 1kg de fructe. Se insamanteaza primavara si din al doilea an e recomandata altoirea.
- butasirea: este metoda cel mai adesea folosita si consta in taierea de butasi de 20-22 cm din ramuri de 1 sau 2 ani si se planteaza toamna sau primavara devreme (se pastreaza in ladite cu nisip reavan)
- marcotare: se realizeaza un musuroi si va sta asa 2 ani pentru ca sa se inradacineze bine viioarele marcote.
- prin drajoni: chiar daca catina produce cu usurinta drajoni , aceasta metoda este mai putin folosita intrucat  radacinile slab dezvoltate ale drajonilor fac ca randamentul de prindere sa fie mic.
- prin puieti: plantarea se face cel mai bine toamna pentru ca procentul de prindere este unul ridicat.

Plantarea
Se poate planta primavara devreme insa cel mai bine este toamna. Schema de plantare va fi de 3 m intre randuri si 2 m pe rand. Se fac gropi de 40cm*40cm*40cm in care se adauga mranita. Se va aseza puietul cu coletul putin mai jos de nivelul solului si imediat dupa plantare se va uda suficient.

Lucrari de ingrijire
In primul rand se va tine seama de destinatia culturii. Si anume daca se urmareste infiintarea de plantatii intensive se va opta pentru cresterea aplatizata (turtita) cu sau fara trunchi si se va incepe prin taierea axului  pt a incepe formarea coroanei in primul an urmand ca in urmatorii 2 ani sa se urmareasca alegerea ramurilor de schelet care vor forma coroana. De asemenea se vor elimina ramurile uscate.
Pe langa aceste lucrari de taiere se are in vedere si eliminerea buruienilor si irigarea in caz de necesitate.

Productivitate
Catina intra pe rod abia dupa anul 3 de la plantare. Daca plantatia este bine intretinuta se pot obtine productii de pana la 10 t/ha urmand ca in urmatorii ani sa ajunga si la productii de 20 de t/ha. Catina ne ofera productii timp de 20 de ani.
Soiuri productive: Serpeni, Ciumasi, Maracineni, Delta

Recoltare
Perioada de recoltare incepe cand fructele incep sa se maturizeze (luna septembrie). Recoltarea se poate prelungi pana la prima decada a lunii octombrie insa nu mai tarziu intrucat fructele crapa in momentul culesului . Este o operatiune destul de dificila datorita tepilor ascutiti si faptul ca fructele sunt mici si bine prinse pe ramuri. Folosirea unor instrumente asemenea unor greble sporesc recoltatul si usureaza munca.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor