Nautul (Cicer arietinum)

Descriere
Nautul este o planta leguminoasa anuala si se aseamana cu mazarea. Poate atinge inaltimi de pana la 60-70cm. Florile sunt mici, de culoare alba, galbena sau purpurie si apar in luna iunie. Boabele sunt grupate cate 2 sau 3 in pastai. 

Cerinte
Solul. In general, nautul prefera solurile lutoase, luto-nisipoase, permeabile, fertile si calde. Este de preferat sa se evite solurile grele, reci si argiloase.
Temperatura. Chiar daca se afla printre cele mai rezistente la seceta poate fi afectata de temperaturile ridicate ajungand sa isi opreasca cresterea in aceasta perioada.
Lumina. Buna dezvoltare a plantei este favorizata de prezenta luminii . Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica. 
Apa. Intrucat radacinile putrezesc daca stau in pamant mereu umed se evita irigarea in exces. De asemenea umezeala ridicata a solului favorizeaza aparitia bolii antracnoza.

Obtinerea materialului saditor

Nautul se inmulteste prin seminte

Semanatul

Se seamana  primavara devreme (martie) cand temperatura solului depaseste +4gr C si ajunge la maturitate in cca 110-130 de zile.
Toamna se desfunda terenul prin aratura de 25 - 30cm adancime iar inainte de semanat se grapeaza.
Se seamana la adancimea de 5-6cm si pe randuri distantate la 50cm. Se folosesc cca 100-130kg de samanta la hectar. Rasar in aproximativ  10 zile.

Lucrari de intretinere
Terenul se va prasi pentru combaterea buruienilor si pentru afanarea solului. Aceasta lucrare va fi facuta de  3-4 ori.
Alte ingrijiri necesare sunt combaterea bolilor si a daunatorilor.

Boli si daunatori
Principala boala care poate aparea este antracnoza.
Daunatorii care ataca nautul sunt: musca miniera a nautului, omida capsulelor.
Pentru a nu compromite recolta se va aplica tratamente fitosanitare.

Productivitate

In conditii optime de cultura se pot obtine productii de 1200 - 1600 kg/hectar.

Recoltare

Recoltarea incepe odata cu maturitatea deplina a pastailor, cand s-au ingalbenit iar boabele sunt tari. Avantajul acestei culturi este ca se coace uniform si pastaile nu se scutura la recoltare.
Nautul se pastreaza bine un timp indelungat.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor