Agrisul (Ribes grossularia, Ribes uva-crispa)

Descriere
Agrisul  este un arbust de talie mica ce creste in forma de tufa si poate ajunge la inaltimea de 1,5 m, cu tulpini ce pornesc din zona coletului si care in primii 2 ani nu rodesc ci doar cresc in lungime si se ramifica. Radacinile sunt subtiri si nu patrund la mai mult de 45 cm in sol. Frunzele sunt de culoare verde inchis iar florile de culoare verzuie sau roscata apar spre sfarsitul lunii aprilie. Fructul este o baca ovala de culoare galben-verde sau rosiatica de dimensiune mica (1-1,5cm)

Cerinte
Agrisul este o specie de climat umed si racoros. Pentru a evita arsita verii este de dorit sa se cultive cu specii de talie mai mare (vita de vie). Este rezistent la seceta si prefera solurile mai acide cu pH 4,6-4,8.

Obtinere materialului saditor
Se inmulteste destul de usor prin mai multe metode (seminte, altoire, butasi, marcotaj, despartirea tufelor)
Altoire - Se altoieste primavara pe portaltoi din specia Ribes aureum in urma careia se va obtine arbusti cu trunchi de 25 - 100 cm
Butasi verzi sau lemnificati - se recolteaza ramuri sanatoase, fara leziuni provocate de ger sau daunatori. Toamna dupa caderea frunzelor se aleg ramuri de 5-8 mm grosime si se taie la 18-25 cm. Pastrarea se face in pivnite, in nisip reavan.
Despartirea tufelor - se foloseste mai rar
Marcotajul - este metoda cel mai des folosita. Prin musuroire cu pamant reavan si marunt se urmareste obtinerea  radacinilor.

Plantarea
Se va alege terenurile cu expozitie sudica si se va desfunda la 40-50 cm. Se poate planta primavara devreme pana la umflarea mugurilor, insa cel mai potrivit moment este toamna, dupa caderea frunzelor, in lunile octombrie-noiembrie. Se sapa gropi de 20-30 cm in care se introduc gunoi de grajd, putina cenusa si pamant negru si se aseaza butasul la o adancime de 15-20 cm.
Distanta de plantare intre randuri poate fi de 2,5-3 m iar pe rand 1-1,2 m. Daca optam pentru asocierea cu vita de vie distanta intre arbusti va fi de 1,5 m (fructele agrisului se vor coace inainte de dezvoltarea frunzelor  vitei de vie).

Lucrari de ingrijire
Pe tot parcursul perioadei de vegetatie solul se va tine curat de buruieni.
Fertilizarea cu gunoi de grajd se va aplica toamna iar necesitatile de apa se va asigura prin irigatii ori de cate ori este nevoie in lunile de vara (in special in primii 2 ani de vegetatie).
O alta lucrare ce necesita atentie este taierea de productie.
Pentru o buna formare a tufelor sau coroanelor agrisului se lasa 3-4 lastari bine repartizati care in primavara anului urmator se vor scurta cu 1/3 din lungime si se va permite cresterea altor 3-4 lastari care vor fi si ei scurtati cu 1/3 din lungime spre deosebire de cei din primul an care vor fi lasati netaiati. Se va avea grija
ca sa se formeze o tufa viguroasa si se vor elimina elementele rupte, uscate, bolnave si cele care aglomereaza tufa. De asemenea se va renunta la ramurile imbatranite  care au scazut din productivitate si sunt inlocuite cu altele tinere. Procedand astfel productia se poate prelungi la 15-20 de ani consecutiv.
Daca se va alege cultura agrisului cu trunchi, sustinerea cu ajutorul unui tutor este necesara pt. a evita ruperea  atunci cand se umple de fructe.
Principalul dusman al agrisului este fainarea (fructele se inegresc si cad). Astfel, inainte de imbobocirea lastarilor se aplica tratament cu zeama bordeleza.

Productivitate
In functie de soiul ales si de varsta arbustului se pot ajunge la productii de 3-6 kg/tufa, 10-12 t/ha.

Recoltare
Recoltarea se face manual sau mecanic in momentul cand au atins greutatea soiului iar semintele nu s-au intarit si au culoarea specifica si pulpa se inmoaie , in general in luna iunie. Agrisele se pot pastra in incaperi racoroase timp de 5 zile

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor