Isopul (Hyssopus officinalis)

Descriere
Isopul este considerat un subarbust cu aspect de tufa si face parte din familia Lamiaceae. Atinge inaltimi de 60-70cm. Tulpinile apar dintr-un rizom si pornesc la baza din material lemnoas iar in partea superioara sunt sub forma ierboasa. Infloreste incepand cu luna iulie si in functie de specie acestea pot fi albastre, rosii sau mai rar albe.
Este o planta valoroasa care are diverse intrebuintari: in alimentatie, medicina, cosmetica si la prepararea unor lichioruri.

Conditii
Solul. In general, isopului ii prieste solurile usoare, calcaroase si calde. Chiar daca nu este pretentioasa la calitatea solului este de preferat sa se evite cele grele, reci si argiloase.
Temperatura. Isopul nu este afectat de temperaturile scazute din timpul iernii. Totusi, este o planta care prefera caldura si rezista bine la temperaturile ridicate din timpul verii.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica.
Apa. Isopul rezista bine la seceta mai ales din al doile an de cultura. Astfel, nu are cerinte deosebite fata de umiditate.


Obtinerea materialului saditor
Isopul se inmulteste prin seminte sau prin butasi.

Semanatul/Plantatul
Inainte de toate se desfunda terenul prin aratura adanca de 25-30cm si dupa care se discuieste si se niveleaza.
Insamantatul se realizeaza primavara pe randuri distantate la 50-60cm si la adancimea de 2-3cm. Pentru o buna dezvoltare a tufelor se va lasa cca 30cm intre plante pe rand. Rasarirea plantelor se face dupa o perioada de 8-10 zile de la insamantat.
Tot primavara se face si plantatul butasilor de isop si se va respecta aceeasi distanta intre plante.

Lucrari de ingrijire
Principala lucrare in cultura isopului este prasitul in scopul obtinerii afanarii terenului si distrugerii buruienilor. Aceasta operatie se face ori de cate ori este nevoie pentru a pastra terenul curat.
Pentru a spori productia de inflorescente se recomanda ca primavara inainte de pornirea in vegetatie sa se taie tufele de la baza.

Boli si daunatori
Singura care ataca isopul este cuscuta. Cuscuta este o planta parazita fara frunze care se rasuceste pe tulpina gazda pentru a-si extrage hrana.

Productivitate
De pe un hectar de cultura putem obtine in medie 8-10 tone de materie prima verde urmand ca dupa uscare sa ramana la 2-2,5 tone.

Recoltare
De la isop putem recolta inflorescentele, frunzele sau semintele.
In general, planta se recolteaza cu frunze si cu inflorescente fara partea lemnoasa a tulpinii. Aceasta operatie se poate face cu o secera sau coasa si se face pe timp uscat dupa orele diminetii pentru a trece roua de pe ele. 
Daca alegem sa culegem doar frunzele acestea trebuie recoltate pe timp uscat, lipsit de umezeala pentru a nu favoriza aparitia mucegairii in timpul uscarii.
Iar pentru recoltarea semintelor, se va realiza atunci cand semintele sunt mature si sunt negre. 
Pentru a se pastra un timp mai indelungat (cca 1 an) se recomanda uscarea. Se pot usca in incaperi ferite de lumina solara si bine aerisite (poduri sau magazii) si acestea se pun in straturi subtiri sau legarea in snopuri mici si atarnarea lor.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor