Topinambur sau napul (Helianthus tuberosus)

Descriere
Topinamburul sau napul este o planta perena asemanatoare cu floarea soarelui si creste sub forma de tulpina ierboasa ce poate atinge inaltimi de pana la 3 m. Infloreste in luna august cu flori galbene. Radacina plantei este un rizom pe care se dezvolta tuberculi aseamanatori cartofilor de culori diferite precum brun , rosu sau violet. Toamna partea vegetativa se usuca urmand ca anul urmator in primavara sa rasara din nou din tuberculii ramasi in pamant.

Cerinte
Solul. In general, napul reuseste pe mai toate tipurile de sol mai putin pe cele cu un grad ridicat de umezeala.
Temperatura. Este o planta rezistenta la seceta dar si la temperaturile scazute din timpul iernii.
Lumina. Buna dezvoltare a plantei este favorizata de prezenta luminii . Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica. 
Apa. Nu are nevoie de udari decat in cazuri de seceta prelungita.

Obtinerea materialului saditor
Se inmulteste foarte usor prin tuberculi intregi si nevatamati.

Plantare
Primavara devreme se planteaza in cuiburi distantate la 40-50cm pe rand si intre randuri se lasa distanta de 70cm. Adancimea de plantat este de 7-10cm.

Lucrari de intretinere
Nu are nevoi speciale de ingrijire. Doar 2-3 prasile manuale se pot face pentru inlaturarea buruienilor si pentru afanarea solului.

Boli si daunatori
Are o rezistenta crescuta fata de boli si daunatori. 

Productivitate
Putem obtine productii de pana la 50 t/ha.

Recoltare
Maturitatea tuberculilor se face toamna iar recoltarea incepe in luna noiembrie si poate continua pana in luna martie. Este de preferat sa se recolteze in etape intrucat pastrarea  lor necesita conditii speciale pentru a nu incolti.  De aceea se pastreaza in sol pana la un consum imediat, intrucat rezista chiar si la temperaturi scazute de pana la -35gr C.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor