Mustarul

Descriere
Planta anuala care face parte din familia Brassicaceae, este cultivata in special pentru semintele ei care pot fi in functie de soi albe, negre sau brune. Poate atinge inaltimi de 60-90cm si infloreste incepand cu luna iunie.

Cerinte
Solul. Se adapteaza bine oricarui tip de sol mai putin pe cele grele si nisipoase. Totusi, productii mari le obtinem de la culturi amplasate pe soluri bogate in humus.
Apa. Este rezistenta la seceta dar pentru a avea o buna productie i se va asigura umiditatea in perioada semanatului si apoi neaparat in momentul  formarii semintelor. Avantajul acestei culturi este perioada scurta de vegetatie (90 de zile) si intrucat se seamana devreme se recolteaza inainte de veni vremea secetoasa din timpul verii.
Lumina. Prefera zonele insorite.
Temperatura. In general este putin pretentios fata de temperatura intrucat germineaza la temperaturi mici (peste 2gradeC), totusi temperaturile mici pot afecta micile plante. Daca se va semana mai tarziu, temperaturile mai ridicate pot afecta dezvoltarea plantelor.

Obtinerea materialului saditor
Seminte de calitate se obtin de la  plante bine dezvoltate. Se sorteaza si se folosesc cele mai mari seminte.

Semanatul
Toamna se pregateste terenul prin aratura la adancimea de 25-30cm iar primavara inainte de semanat se discuieste pentru afanarea solului.
Daca alegem cultura mustarului alb, semanatul se face primavara devreme (martie) pe randuri distantate la 14-15cm si la adancimi de 2-3 cm (se tine cont de umezeala din sol). Daca terenul este predispus la imburuienari atunci distanta dintre randuri va fi  mai mare (30-40cm) pentru a usura lucrarile de ingrijire.
La cultura mustarului negru semanatul se va face mai tarziu pentru a evita temperaturile mici (aprilie).

 Lucrari de ingrijire
Se va pastra terenul curat de buruieni prin prasit sau plivit.
Chiar daca rezista la seceta, se va uda la nevoie, mai ales in perioada formarii semintelor.

Boli si daunatori
Bolile care pot aparea la cultura mustarului sunt: mana (apar pete galbene pe frunze care mai apoi devin cenusii), arsura radacinilor (radacinile se subtiaza si putrezesc), putregaiul plantelor
Daunatorii care ataca plantele sunt: purici, paduchi (inteapa frunzele), gargaritele (ataca radacinile), gandacul mustarului

Productivitate
In conditii optime putem obtine de pe un hectar de cultura in jur de 1000-1500kg seminte.

Recoltare
Recoltarea se face in luna iulie cand semintele ajung la maturitate (devin galbene) si plantele incep sa se ingalbeneasca. Momentul cel mai bun este dimineata pentru a impiedica scuturarea semintelor. Se pun apoi la uscat in spatii aerisite si in straturi subtiri.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor