Coriandrul (Coriandrum sativum)

Descriere
Planta erbacee anuala din familia umbeliferelor, cu flori albe sau roz si fructe sferice, brune-aurii bogate in uleiuri eterice. Este cultivata pentru seminte dar si pentru frunze. Poate atinge inatimea de 90cm si infloreste in lunile iunie- iulie.

Cerinte
In general este o planta care se cultiva usor daca solul este unul bogatin substante nutritive, cele adanci si bine afanate.

Prefera lumina si caldura pentru o buna dezvoltare.

Obtinerea materialului saditor
Coriandrul se inmulteste prin semintele mature ale plantei.


Semanatul

Se pregateste terenul prin aratura de toamna la adancimi de 20-25cm iar primavara se discuieste pentru afanare.
Semanatul se face dupa jumatatea lunii aprilie pana la mijlocul lunii mai. Adancimea medie de semanat este de 4 cm si se fac randuri distantate la 25-30cm iar intre plante se lasa 2-3cm.

Lucrari de ingrijire
Perioada de vegetatie este de 90-100 zile timp in care se va face lucrari de eliminare a buruienilor care afecteaza dezvoltarea normala a plantelor.

Nevoi deosebite de apa sunt cerute in perioada de rasarire si inflorire.


Boli si daunatori
Boala care poate aparea la coriandru este bacterioza si se manifesta prin inegrirea frunzelor si a florilor. Cand se observa aparitia unor pete negre atunci este nevoie de un funcicid pentru combaterea acestora.

Viepea semintelor de coriandru este daunatorul care ataca substantele albuminoide ale semintelor iar impotriva ei se va folosi un insecticid.

Productivitate
Se pot obtine productii de pana la 1200 kg la hectar.


Recoltare

Datorita faptului ca fructele nu ajung toate odata la maturitate si pentru a se evita pierderea prin scuturare, momentul optim de recoltat este atunci cand semintele sunt mature in proportie de 60-70% (sf. lunii iulie). Recoltarea se face dimineata devreme iar dupa aceea se lasa  intinse in strat subtire, la soare, pentru a se usca.
Semintele intregi, uscate pot fi pastrate un timp indelungat.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor