Salvia (Salvia officinalis)

Descriere
Salvia este considerata un subarbust cu aspect de tufa si face parte din familia Lamiaceae. Atinge inaltimi de 30-70cm. Creste ramificat iar frunzele isi pastreaza culoarea si sunt in marea majoritate gri-verzui pe partea superioara si albicioase pe partea inferioara. Infloreste incepand cu luna mai si in functie de specie acestea pot fi albastre-violet, rosii sau mai rar albe.
Este o planta valoroasa care are diverse intrebuintari: in alimentatie, medicina si industria parfumurilor.

Conditii
Solul. In general, salviei ii prieste solurile fertile, calde si bine drenate. Este de preferat sa se evite terenurile grele, reci si in permanenta umede. De asemenea se evita locurile cu surse de poluare sau cele cu mult praf.
Temperatura. Salvia este afectata de temperaturile scazute din timpul iernii. De aceea trebuie protejata de vremea geroasa. Este o planta care prefera caldura si rezista bine la temperaturile ridicate din timpul verii.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica.
Apa. Salvia rezista bine la seceta dar prefera sa fie udata des si cu moderatie. 

Obtinerea materialului saditor
Salvia se poate inmulti prin seminte (cat mai proaspete) sau prin butasi.

Semanatul/Plantatul
Inainte de toate se pregateste terenul prin aratura adanca de 25-30cm si nivelarea solului prin discuire.
Insamantatul se face primavara si rasar in aproximativ 2 saptamani sau chiar mai devreme daca sunt conditii optime de temperatura. Se face pe randuri distantate la 60-65cm si dupa rasarire se va lasa o distanta de 30-40cm intre plante pe rand. Adancimea de semanat va fi de 3cm. In general se foloseste cca 10kg de samanta la hectar.
Se poate alege si plantarea prin rasad de 6-7 saptamani cand acesta are 3-4 frunze si se va pastra aceeasi distanta intre plante (60-65cm * 30-40cm)
Plantarea prin butasi se face cu lastari lignificati taiati la 30cm.
Salvia se poate cultiva si in ghivece cu conditia sa i se ofere multa lumina si directa.

Lucrari de intretinere
Lucrarea principala in ingrijirea salviei este prasitul care are ca scop eliminarea buruienilor si afanarea solului.
In cazul semanatului se va rari pentru a asigura spatiul necesar dezvoltarii plantelor iar pentru a completa golurile se pot folosi plantele obtinute in urma raritului.
Pentru a intineri si a spori productia de frunze se recomanda ca primavara inainte de a porni in vegetatie sa se taie tufele la 10 cm fata de sol.

Boli si daunatori
Salvia este o planta rezistenta la boli.
Daunatorii care pot aparea la salvie sunt puricii de frunze (afide).

Productivitate
O plantatie de salvie se poate exploata in medie 6-7 dar se poate ajunge si la maxim 10 ani.
Productia minima care se poate obtine de pe un hectar este de 500-600kg si poate atinge si recolte de 1000-1500kg.

Recoltare
Este de preferat ca in primul an sa se recolteze putin sau chiar deloc in primul an de cultura. Incepand cu al doilea an se poate recolta chiar si de 3 ori pe an.
Recoltarea frunzelor se face pe timp insorit si uscat . Se aleg numai cele mature si intregi. Este de preferat sa se recolteze inainte de inflorit dar se poate face si dupa inflorire.
Frunzele se pot usca in straturi subtiri pe foi de hartie asezate in locuri intunecoase, bine aerisite si lipsite umezeala. Pentru pastrare se folosesc pungi de hartie sau saculeti de panza.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor