Gutuiul (Cydonia oblonga)

Descriere
Gutuiul este un pom fructifer ce se inrudeste cu marul si parul si este considerat un copac de marime medie intrucat atinge inaltimi de 1,5-5m. Are frunzele mari, florile sunt albe-roz iar fructele sunt mari, galbene si sunt acoperite de puf.

Cerinte

Solul. In general, gutuiul ii prieste solurile aluvionare, revene, fertile si calde. Este de preferat sa se evite solurile grele, argiloase si nisipoase.
Temperatura. Gutuiul poate fi afectat de temperaturile scazute pe timpul iernii insa intrucat infloreste mai tarziu fata de alte specii, ingheturile tarzii nu afecteaza florile. In schimb prefera caldura si rezista bine la temperaturile ridicate din timpul verii.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica. Daca nu se respecta aceasta cerinta, gutuiul va intra pe rod mai tarziu si va produce in cantitati mici iar unele ramuri , in special cele din interiorul coroanei, se vor usca.
Apa. Gutuiul este o specie care rezista bine la excesul de umiditate, de aceea poate fi plantat in zonele in care panza freatica este la suprafata chiar si 1,5m. Pentru a creste in bune conditii, in zonele lipsite de precipitatii, gutuiul trebuie udat cu regularitate. 

Obtinerea materialului saditor
Gutuiul se altoieste pe gutui franc (cel obtinut din samanta) sau paducel (ii confera rezistenta la seceta)

Plantatul
Se poate planta primavara devreme (inainte de a porni in vegetatie) dar cel mai potrivit este sa se faca toamna intrucat se obtine un procent mai mare de prindere a pomilor.
Inainte de toate se desfunda terenul prin aratura adanca, dupa care se trece la saparea gropilor.
In gropile facute se adauga ingrasamant, se aseaza pomul cu cotletul la 3 cm deasupra solului si apoi , se fixeaza tutorele pentru sustinerea in primii ani de vegetatie. Se uda si se musuroieste pentru protectia in timpul iernii.
Se va lasa o distanta de 3m intre pomi si de 3-4m intre randuri.

Lucrari de intretinere
Lasat liber, gutuiul creste sub forma de tufa cu mai multe tulpini insa de preferat este conducerea lui sub forma de vas ameliorat sau formarea coroanei tip piramida mixta.
Alte taieri care se mai fac la gutui sunt pentru eliminarea ramurilor care incarca prea mult coroana sau cele care sunt uscate sau rupte.
Terenul se va mentine lipsit de buruieni si se uda la nevoie.

Boli si daunatori
Bolile ce pot aparea sunt: monilioza, patarea bruna a fructelor si Focul bacterian.
Daunatorii care pot ataca gutuiul sunt: afidele, paduchele din San Jose, viermele fructelor.

Productivitate
Primele roade le obtinem dupa cel putin 3 ani de la plantare.
In funtie de soiul cultivat si de varsta acestuia putem obtine recolte de 30-70kg de fructe / pom.

Recoltare
Gutuile care ajung la maturitate si sunt bune de consum se recunosc prin faptul ca se desprind cu usurinta de pe ramuri iar puful de pe ele se curata usor.
Intrucat gutuile au coaja sensibila se va avea grija la cules sa nu fie lovite.
Fructele se pastreaza in incaperi racoroase si pot rezista pana in luna decembrie.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor