Cultura pepenilor

Cultura pepenelui galben

Pepenele galben este o planta anuala, cu perioada de vegetatie de 90 - 110 zile si cu pretentii ridicate fata de temperatura.

Cultura se infiinteaza prin semanat atunci cand temperatura solului depaseste 15 grade C ( inceputul lunii mai).  Se seamana pe randuri distantate la 1,5 m si la cca 35 cm intre plante pe rand. La fiecare cuib se pun cate 3-4 seminte.

Lucrarile de ingrijire constau in rarirea plantelor lasandu-se 2 plante la cuib, 2-3 prasile, irigarea in caz de necesitate, rarirea frunzelor in scopul producerii a mai multor flori feminine pentru fructificare.

Recoltarea  se face esalonat incepand cu luna iulie.  

Putem obtine productii de 15 - 20 tone la hectar.    


Cultura pepenelui verde  

Semanatul are loc la inceputul lunii mai, cand temperatura din sol depaseste 15 grade C. Adancimea de semanat de 3 - 4 cm.

Recoltarea din a doua jumatate a lunii iulie si se poate prelungi pana la sfarsitul lunii septembrie. Momentul optim de recoltare: carcelul de la baza coditei incepe sa se usuce; codita fructului se subtiaza; coaja capata un luciu caracteristic si poate fi usor zgariata cu unghia; in varful fructului se formeaza o adancitura usoara; la apasare, cand fructul estye rece, paraie; prin lovire cu degetele, fructul emite un zgomot infundat surd.

Productia poate depasi 25 de tone la hectar.
           

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor