Ciresul (Prunus avium)

Descriere
Ciresul este un pom fructifer ce poate atinge inaltimi de 20m. Are frunze ovale, zimtate pe margini, florile albe apar incepand cu luna aprilie. Fructele sunt rosii, albe sau negre si se culeg la 40-60 de zile dupa inflorire (in functie de soi).
Soiurile intalnite la noi in tara sunt: Stella, Silva, Cerna, Negre de Bistrita, etc.

Cerinte
Solul. Ciresul este pretentios fata de calitatea solului. Prefera terenurile usoare, bine drenate, luto-nisipoase si in care panza freatica sa fie la adancimi mai mari de 2 metri. Solurile grele, reci si unde apa stagneaza mai mult timp sunt locuri nefavorabile plantarii ciresului.
Apa. In general nevoile de apa sunt moderate, intrucat excesul acesteia in sol si pentru un timp mai indelungat duce la asfixierea radacinilor si in cele din urma la uscarea pomului.
Lumina. Ciresul are nevoie de multa lumina pentru a da fructe de calitate. Se va alege terenurile cu expozitie sudica pentru un maxim de luminuozitate deoarece umbrirea poate duce la uscarea treptata a ramurilor de rod.
Temperatura. Pe timpul iernii rezista chiar si la temperaturi de -25grC, insa primavara cand infloreste temperaturile scazute pot compromite productia. La polul opus temperaturile prea mari din timpul verii afecteaza negativ calitatea fructelor iar recolta va fi scazuta.

Obtinerea materialului saditor
Materialul de plantat se obtine in urma altoirii pe anumite specii de portaltoi. Se recomanda a se face toamna si se numeste altoirea in ochi dormind. Daca nu s-a prins putem relua altoirea iar metoda se numeste in ochi crescand.
Speciile de portaltoi mai des folosite sunt:
1. Mahaleb (numit si Visinul turcesc) - Rezulta exemplare rezistente la seceta intrucat dezvolta radacini ce pot atinge adancimi de pana la 4m, insa sunt foarte sensibili la excesul de umezeala.
2. Visin - Obtinem soiuri mai putin dezvoltate si datorita radacinilor care nu patrund foarte adanc, are nevoie de irigare.
3. Ciresul salbatic - Obtinut din samburi de cires va fi bun de altoit in anul al doilea atunci cand tulpinia are grosimea unui creion.

Plantarea
Perioada optima pentru plantatul ciresului este toamna incepand cu luna octombrie si pana la maxim 2 saptamani inainte de venirea primului inghet. Se poate planta si primavara devreve inainte ca puietul sa porneasca in vegetatie dar randamentul de prindere este mai mic decat plantarea din toamna.
Mai intai se sapa gropi de 50cm*50cm*40cm. Apoi se fasoneaza radacinile (eliminind cele vatamate si varfurile) si se mocirlesc, dupa care se aseaza in groapa asa incat punctul de altoire sa fie la 3-5cm deasupra solului. Tot atunci se aseaza puietul in partea de nord a tutorelui care-l va proteja de actiunea brusca a inghetului si dezghetului. Dupa udare se astupa si mai apoi se musuroieste pentru a proteja punctul de altoi de gerurile iernii.
Intrucat umbrirea afecteaza negativ dezvoltarea ciresului, distanta de plantare va fi infunctie de vigoarea soiurilor alese. Astfel, la cele cu dezvoltare mica se va lasa 4m intre randuri si 4m pe rand, urmand ca la soiurile mai viguroase distanta intre pomi pe rand sa fie de 4-5m iar intre randuri de 5-6m.
Intrucat majoritatea soiurilor de cires sunt auto sterile se recomanda plantarea pe parcele a mai multor soiuri pentru o buna polenizare.

Lucrari de ingrijire
In primul an de viata are nevoie de mai multa atentie. Se vor inlocui puietii care nu s-au prins, se va uda la nevoie, mai ales pe timpul verii. De asemenea, in primii ani se poate valorifica terenul dintre randuri prin culturi anuale, dupa care cand acest lucru nu mai este posibil se va recurge la pastrarea terenului lipsit de buruieni.
Lucrarile de taiere constituie o parte importanta in cultura ciresului. Astfel, an de an, se elimina ramurile uscate, afectate de boli sau rupte si cele care incarca prea mult coroana. In primii ani se formeaza coroana care poate fi ca vas ameliorat, vas aplatizat sau palmeta libera.

Boli si daunatori
In general, ciresul nu este predispus la boli insa vremea ploioasa poate favoriza aparitia unor boli precum:  monilioza, antracoza, patarea rosie, ciuruirea frunzelor
Daunatori care pot fi intalniti la cultura ciresului sunt: paduchii de frunze, musca cireselor (depune oua in cirese si le afecteaza calitatea), gargarita fructelor, omizi

Productivitate
Ciresul intra pe rod dupa cel putin 3 ani de la plantare cu productii modeste la inceput, urmand mai apoi sa ne ofere 6-10 tone la hectar (la maturitate). Este o cultura rentabila care ne ofera recolte un timp indelungat (40 de ani).

Recoltare
In functie de soiul cultivat si de clima, culegerea roadelor se face din luna mai si poate fi pana in luna iunie.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor