Lavanda (Lavandula angustifolia)

DescriereLavanda este planta perena ce poate atinge inaltimi de max. 50-55 cm, cu frunze inguste ce raman verzi si pe timpul iernii si sunt cultivate pentru florile violete ce ofera un parfum intens.

Cerinte
Se poate cultivata cu usurinta daca tinem seama de cateva lucruri si anume:

- solul sa fie unul permeabil, lipsit de buruieni perene, in zone ferite de curenti puternici ; de evitat solurile cu multa umezeala, nisipose si lutoase
- pentru a obtine recolte cantitativ si mai ales calitativ se are in vedere ca terenul sa aibe expozitie sudica pentru o cat mai buna luminiozitate 
- in ce priveste necesitatea de apa sunt crescute in perioada de debut si anume : germinare semintelor sau prinderea plantelor din rasad urmand apoi ca cerintele sa scada ; Umezeala poate sa dauneze in perioada infloritului.
- rezista bine la temperaturi de pana la -20 gradeC dar este afectata de temperaturile ridicate.

Obtinerea materialului saditor

Putem obtine rasad din samanta dar trebuie sa
 avem rabdare deoarece semintele sunt tari si germineaza mai greu si la temperaturi de peste 18gradeC. Se insamanteaza primavara (sfarsitul lunii aprilie) si pana la inceputul lunii septembrie este bun de plantat.
Totusi metoda care este cel mai des folosita este inmultirea prin butasi. Toamna se taie butasi de la plantele de 3-4 ani si se planteaza.
O alta varianta mai simpla este sa taiem planta la 10cm deasupra solului dupa care se musuroiaza. Va aparea apoi lastari noi care la randul lor vor fi musuroiti pentru a-i ajuta sa formeze radacini. Acestia vor fi taiati si buni de plantat.

Plantarea
Perioada cea mai buna pentru plantat este toamna (septembrie-octombrie).

Se pregateste mai intai solul prin arat, discuit si distrugerea buruienilor, dupa care se trece la pregatirea rasadului prin fasonarea radacinilor. 
Distanta de plantare va fi de 100cm intre randuri si de 50cm intre plante pe rand. Obligatoriu se va uda pentru o buna prindere.

Lucrari de ingrijire

In primul rand se combat buruienile in special cele perene care afecteaza dezvoltarea si de asemenea recoltarea lavandei. 
In primul an se completeaza golurile si se fac lucrari de taiere pentru a forma aspectul globulos.
Intrucat o plantatie de lavanda poate sa ajunga si la 30 de ani este necesara intinerirea ei la fiecare 8-9 ani prin taieri la 10cm de sol fapt ce conduce la regenerarea plantelor.

Boli si daunatori
Cea mai frecventa boala care poate sa apara este afectarea frunzelor cu pete rosii care devin apoi albicioase si produce uscarea si caderea lor.
Dintre daunatorii prezenti la lavanda amintim: lacusta verde (mananca frunzele), viermele radacinilor (ataca radacinile), furnici, paduchi

Productivitate

Putem obtine 2-4 tone la hectar de inflorescente proaspete.

Recoltare

Recoltarea incepe din al doilea an de la plantare. Lavanda infloreste in lunile iunie-iulie dar momentul inceperii recoltatului va fi cand peste 60% din plante sunt inflorite. Se taie inflorescentele la maxim 5 cm  sub ultima floare dupa care se duc la uscat sau la distilat. Aceasta lucrare se face in prima parte a zilei dar dupa ce a disparut roua (aprox. dupa ora 10).
Uscarea se face in incaperi bine aerisite si se pun in straturi subtiri sau artificial la temeraturi de max. 30-35grade C.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor