Zmeur (Rubus idaeus)

Descriere
Zmeurul este un subarbust ce poate atinge inaltimea de 2 metri cu tulpini neramificate care fructifica in al doilea an dupa care se usuca. Frunzele sunt verzi pe partea superioara si argintii pe cea inferioara. Inflorirea apare dupa aprox 2 luni de la pornirea in vegetatie iar in ce priveste fructele, ele se prezinta sub forma de polidrupa cu numeroase seminte mici. O alta caracteristica ce o intalnim la zmeur este usurinta cu care se formeaza drajonii ce apar de-a lungul radacinii. 

Cerinte
Fata de sol, zmeurul nu are pretentii prea mari insa pentru a obtine recolte bogate se va planta pe soluri nisipo-lutoase bogate in humus si bine drenate, cu un pH mai mare de 6.

In ce priveste nevoia de lumina, zmeurul fructifica mai bine in prezenta acesteia.
Este o cultura ce se intalneste in special in zona de deal intrucat cerintele fata de temperatura sunt satisfacute in aceste zone. Rezista destul de bine la temperaturi de pana la -25 grC insa nu suporta temperaturile secetoase din lunile de vara.

Obtinerea materialului saditor
Zmeurul are capacitatea de a forma drajoni (lastari) care se dezvolta din radacina plantei urmand ca mai apoi sa ii apara propriile radacini si astfel se pot prinde cu usurinta. Drajonii se recolteaza toamna si sau primavara devreme inainte sa porneasca in vegetatie.

In cazul cand detinem soiuri care drajoneasa in cantitati mici atunci alegem sa inmultim prin butasi de radacina. Acestia se recolteaza toamna (se taie la 10-15cm) si se planteaza primavara devreme.

Plantarea

Se poate face primavara foarte devreme, inainte de pornirea in vegetatie dar e de preferat sa se faca toamna dupa ce a cazut frunzele si cu minim 2-3 saptamani inainte de venirea inghetului.
Inainte de plantare se face desfundarea terenului la 45-50 cm si se discuieste.
Plantarea zmeurului se face in gropi de 40*40*40cm si pe randuri distantate la 2-3m orientate pe directia N-S pentru a beneficia de cat mai multa lumina pe randuri. Distanta intre plante pe rand sa fie de 40-50cm. Inainte de inroducerea in groapa, drajonii se scurteaza la 20-25cm si se mocirlesc radacinile. Apoi se aseaza drajonii in groapa si se va avea grija ca coletul acestora sa fie la suprafata solului, se acopera cu pamant si se uda daca nu are suficienta umezeala in sol si, in cele din urma, se va face un musuroi in jurul plantei inalt de 10-12cm.

Lucrari de ingrijire

Solul se mentine curat de buruieni.
Pentru a se asigura o buna productie, se va iriga, indeosebi in perioada infloririi dar si dupa recoltare mai ales daca vremea este secetoasa.
Cultura zmeurului necesita sustinerea ei pe spalieri (asemenea culturii vitei de vie). Acestia se pun la 8-10m distanta (depinde de materialul lor) si se va pune 2 randuri de sarma distantate la 60cm de sol si una fata de cealalta
Cea mai importanta lucrare se face primavara si consta in taieri de rod. Acestea au rol de a asigura o buna aerisire si patrundere a luminii. Se elimina tulpinile care au rodit 2 ani la rand si care in general se usuca de la sine. La 1m liniar se pastreaza 10-15 coarde tinere (de 1 an), cele mai viguroase, si vor fi scurtate pana la 60-80cm.
Se pot aplica ingrasaminte naturale precum gunoiul de grajd cu conditia sa nu fie proaspat.

Boli si daunatori
Cele mai intalnite boli care afecteaza  zmeurul sunt:

Uscarea lastarilor  - boala debuteaza in lunile iulie-august si se manifesta prin aparitia unor pete albastrui care se maresc si duce la uscarea varfurilor si mai apoi exfolierea coajei lastarilor. Se aplica masuri drastice de eliminarea lastarilor afectati si, apoi, se va stropi cu zeama bordeleza
Rugina zmeurului  - ataca frunzele care le usuca prematur iar pentru combatere se strang frunzele atacate si se ard.
Putregaiul cenusiu - se manifesta prin ingalbenirea florilor si acoperirea lor cu o pasla cenusie si care se extinde atacand si fructele ducand la putrezirea lor. Se elimina partile afectate.

Printre cei mai des daunatori pe care ii intalnim la zmeur sunt: viermii zmeurului (apar primavara si ataca frunzele si florile), molia (muguri atacati de omizi), gargarita (ataca mugurii si frunzele), gandacul picnic (ataca fructele coapte)

Productivitate
Zmeurul poate produce intre 10 si 15 ani, si putem obtine in conditii optime 6-10 tone la hectar.

Recoltare

Zmeura se recolteaza cand ajunge la maturitate si intrucat sunt perisabile se pot pastra 3-4 zile la temperaturi scazute.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor