Roinita (Mellissa officinalis)

Descriere
Roinita este planta erbacee perena si face parte din familia Lamiaceae. Atinge inaltimi de 30-90cm. Creste sub forma de tufa iar frunzele de culoare verde inchis sunt in forma de inima si zimtate. Frunzele sunt aromate emanand un miros asemanator lamaii. Infloreste incepand cu luna iunie si in functie de specie acestea pot fi de culoare alba, alb-galbui sau alb-liliachiu.
Este o planta valoroasa care are diverse intrebuintari: in alimentatie, medicina si industria parfumurilor.

Conditii
Solul. In general, roiniteii ii prieste solurile fertile, calde si bine drenate. Este de preferat sa se evite terenurile grele, reci si in permanenta umede.
Temperatura. Roinita este afectata de temperaturile prea scazute din timpul iernii. De aceea trebuie protejata de vremea geroasa si se pote face prin imprastierea gunoiului de grajd bine fermentat. Este o planta care prefera caldura si rezista bine la temperaturile ridicate din timpul verii.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica.
Apa. Roinita rezista bine la seceta dar prefera sa fie udata dar cu moderatie. 

Obtinerea materialului saditor
Roinita se poate inmulti:
- prin seminte (cat mai proaspete)
- prin rasad 
- prin despartirea tufelor

Semanatul/Plantatul
Inainte de toate se pregateste terenul prin aratura adanca de 25-30cm si nivelarea solului prin discuire.
Insamantatul in camp se face in luna iulie si rasar in aproximativ 2 saptamani sau chiar mai devreme daca sunt conditii optime de temperatura si umezeala. Se face pe randuri distantate la 50-60cm si dupa rasarire se va lasa o distanta de 20-25cm intre plante pe rand. Adancimea de semanat va fi de 1-1,5cm. In general se foloseste cca 6-7kg de samanta la hectar. Dezavantajul acestei metode consta in prezenta golurilor si neuniformizarea culturii.
De aceea este de preferat plantarea prin rasad. Acesta va fi de 6-7 saptamani si se va pastra aceeasi distanta intre plante (50-60cm * 25-30cm). Se asigura necesarul de umezeala pentru reusita prinderii.
O alta metoda prin care se infiinteaza o cultura de roinita este despartirea tufelor. Astfel, se aleg plantele mature care au cel putin 4-5 ani si cu 6-8 tulpini. Acestea se separa avand grija ca fiecare butas sa aibe radacini. Acestia se planteaza toamna devreme si pentru reusita prinderii se mocirlesc radacinile.

Lucrari de intretinere
Lucrarea principala in ingrijirea roinitei este prasitul care are ca scop eliminarea buruienilor si afanarea solului.
In cazul semanatului se va rari pentru a asigura spatiul necesar dezvoltarii plantelor iar pentru a completa golurile se pot folosi plantele obtinute in urma raritului.

Boli si daunatori
Roinita poate fi atacata de rugina. Plantele atacate se elimina din cultura si apoi se stropeste cu zeama bordeleza.

Productivitate
O plantatie de roinita se poate exploata in medie 6-7 dar se poate ajunge si la maxim 10 ani.
Productia minima de frunze care se poate obtine de pe un hectar este de 500-600kg si poate atinge si recolte de 1000-1500kg.

Recoltare
Este de preferat ca in primul an sa se recolteze putin sau chiar deloc in primul an de cultura. Incepand cu al doilea an se poate recolta de 2 ori pe an. Prima in perioada iunie-iulie iar a doua in august-septembrie.
Recoltarea frunzelor se face pe timp insorit si uscat. Se aleg numai cele mature si intregi. Este de preferat sa se recolteze inainte de inflorit dar se poate face si dupa inflorire.
Frunzele se pot usca in straturi subtiri pe foi de hartie asezate in locuri intunecoase, bine aerisite si lipsite umezeala. Pentru pastrare se folosesc pungi de hartie sau saculeti de panza.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor