Descriere
Originar din China, goji este un arbust care face parte din familia Solanaceae si se cultiva pentru fructele bogate in nutrienti. Infloreste incepand cu luna mai si au nevoie sa fie polenizate de albine. Fructele sunt mici, lunguiete de culoare portocalie.
Cerinte
In general este un arbust care rezista chiar si in conditii dificile de mediu.
Astfel, chiar daca in primul an de viata cere o atentie mai deosebita, mai apoi poate suporta temperaturi minime de pana la -30grC si maxime de +40grC.
In ce priveste calitatea solului nu are pretentii intrucat se adapteaza destul de bine pe orice tip de sol.
Singura cerinta de care trebuie sa tinem cont este nevoia de lumina pentru o buna fructificare.
Obtinerea materialului saditor
Se poate inmulti atat prin seminte cat si prin butasi, singura diferenta este ca prin seminte fructificarea apare dupa 2-3 ani, in schimb din butasi poate incepe din primul an.
Plantarea
Inainte de plantare se executa lucrari de pregatire a solului (arat si discuit).
Se poate planta atat primavara cat si toamna.
Distanta optima de plantare este de 2m pe rand si 2m intre randuri, ceea ce va rezulta aproximativ 2500 de arbusi la hectar.
Lucrari de ingrijire
Primul an este perioada critica care necesita atentie pentru dezvoltarea puietilor. Solul trebuie curatat de buruieni si se asigura umiditatea necesara. Apoi se pun tutori (pari) pentru sustinerea puietilor. In primul an poate atinge inaltimea de 90cm.
Urmeaza apoi lucrarea cea mai importanta si anume taierea pentru conducerea pe mai multe etaje si anume:
1. Cand ajunge la 70-80cm se scurteaza varful (5-10cm) si se incurajeaza astfel formarea laterala a
ramurilor. Se vor lasa 3-4 lastari care vor aparea de sus (restul se elimina pana la baza), si se va alege pe cel mai drept si viguros, drept tulpina principala pentru anul urmator. Ceilalti lastari ramasi li se vor scurta varfurile.
2. Se repeta operatia anul urmator scurtand varful pentru a forma urmatorul etaj. Distanta dintre etaje fiind de 40 - 50cm. Se elimina lastarii noi aparuti intre etaje pentru o buna aerisire si patrundere a luminii.
3. Al treilea an este ultimul care va forma ultimul etaj rezultand un arbust cu inaltimea de 1,50-2,00m
Aceste operatii de taiere se realizeaza primavara devreme inainte de pornirea in vegetatie.
Dupa formarea finala timp de 20 de ani nu se va mai face decat lucrari de curatire a lastarilor care nu rodesc si cei care apar la baza, din radacina.
Productivitate
In primul an productia de fructe e mica (sub 1kg/planta), dar va creste an de an, urmand ca la maturitatea arbustilor (peste 3 ani) sa obtinem 2-3kg/planta.
Recoltare
Recoltarea se face treptat, incepand cu luna august, deoarece gasim in acelasi timp flori, fructe verzi si fructe coapte.
Pentru pastrare se alege metoda uscarii la soare in strat subtire sau mai rapid in cuptoare speciale.
Pentru obtinerea unui kg de fructe uscate avem nevoie de 4-4,5kg de fructe proaspete.
Postări populare
-
Semanatul Ca material saditor se va cauta alune in coaja intrucat boabele decojite isi pierd repede germinatia. Se pot semana...
-
Descriere Cocazul negru este un arbust ce creste sub forma de tufa cu numerosi lastari ce pot atinge inaltimea de 2 metri. Infloreste prima...
-
Descriere Agrisul este un arbust de talie mica ce creste in forma de tufa si poate ajunge la inaltimea de 1,5 m, cu tulpini ce pornesc din...
-
Descriere Sparanghelul ese o planta perena care poate trai pana la 20 de ani si se poate cultiva in 2 moduri : sparanghel alb sau verde. ...
-
Este o planta anuala ce prezinta pastai asemanatoare fasolei si mazarei insa mai mici unde gasim in medie 2 seminte care pot fi de culori di...