Cultura capsunului

Capsunul este o planta perena cu o viata in medie de 3 ani.

Plantatul. In functie de tipul de cultura ales (anual sau multianual) se disting 3 perioade de plantare:
1. Intre 15 iulie si 15 august se infiinteaza cultura anuala (dureaza doar un an, dupa care se desfiinteaza cultura). Avantajul ei este productivitatea mai mare fata de cea multianuala.
2. Intre 10 sept. si 10 oct. se infiinteaza cultura multianuala care nu va fructifica prea mult in anul urmator.
3. Se poate infiinta cultura si primavara devreme la in prima decada a lunii aprilie (1-15) dar care nu va fructifica decat in anul urmator.
Plantarea va avea loc pe un sol umed. Se aleg stoloni sanatosi si se vor fasona (indepartarea resturilor de filamente si se va lasa doar 2-3 frunzulite). Inainte de plantare radacinile se mocirlesc  cu un amestec de pamant (galben), balegar proaspat de bovine si apa. Se vor face gropi de 10-15 cm si se va avea grija ca radacinile sa stea drepte dupa care se va tasa pamantul pentru o mai buna aderare a radacinilor. Se va avea grija ca mugurele central sa fie deasupra solului.

Schema de plantareIn functie de schema de plantare sunt necesare inte 6 si 10 plante pe metru patrat.
Capsunii se pot cultiva  in doua moduri:
1. Pe benzi in bilonane (pot fi acoperite cu folie neagra) cu 2 raduri distantate la 35 cm si la o distanta de 80-90 cm intre benzi iar intre plante pe rand se va lasa o distanta de 25 cm.
2. Pe teren nemodelat se planteaza in randuri distantate la 70 cm si 20-25 intre plante pe rand.


Ingrijirea. Se vor efectua prasile repetate pentru combaterea buruienilor.
Pregatirea terenului pentru recoltat - se va asterne paie pentru ca fructele sa nu intre in contact cu solul (se va face inainte de fructificare).
Intrucat au radacinile sunt superficiale capsunii au nevoie de udari in cantitati mici si dese. Este de preferat sa se faca seara sau dimineata. Se poate iriga pe brazde la cultura bilonata sau prin aspersare la cea cu teren nemodelat. O alta cale avantajoasa (din punct de vedere al consumului de apa) este irigarea prin picurare.

Recoltarea.  De la aparitia primelor flori si pana la prima recolta va trece cel putin 3 saptamani.
Recoltarea se va face esalonat (o data la 2 zile) si se avea grija sa se pastreze si codita lor. Se va efectua de preferinta dimineata.

Productia. Poate varia in functie de varianta de cultura aleasa.
Daca la culturile multianuale obtinem o productie de 70-100 kg la 100mp, la culturile infiintate anual putem otine chiar si 200 kg la aceeasi suprafata de 100mp.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor