Ingrasaminte naturale

Compostul


Este un ingrasamant rezultat in urma descompunerii de resturi organice ce provin din gradina si din gospodarie. Materiile care se pot folosi sunt urmatoarele: paie, resturi de coceni, coaja de copac, iarba, frunze, rumegus de lemn, resturi de legume si fructe, buruieni, gunoi de grajd, flori ofilite la care se adauga si cenusa si coji de oua. Nu se vor folosi uleiurile vegetale, cenusa din carbuni, seminte de buruieni, resturi animaliere (carne, lapte, grasimi), frunzele de nuc, coji de portocale sau lamai.
Se va alege un loc umbrit unde se vor strange resturile direct pe pamant si se va uda din cand. Se va avea grija ca materialul sa fie amestecat la intervale regulate de timp (2-3 luni) pentru ca descompunerea sa aibe loc uniform. De acest lucru au grija multe microorganisme si ramele.
Se poate folosi dupa 2 ani atunci cand devine valoros pentru gradina




Cenusa


Se va folosi doar cenusa rezultata in urma arderii lemnelor, paielor, vrejurilor si a ierbii uscate, tulpinilor de floarea soarelui.
Intrucat contine potasiu, cenusa se foloseste indeosebi la cultura de ardei, castraveti, cartofi, rosii, varza si vinete.
Se poate imprastia odata cu aratura adanca sau la plantare pe randuri sau in cuiburi. (Se va folosi o lingurita / cuib)


Gainatul de pasari

Se poate folosi praf cca 200g pentru 1mp ,se utilizeaza toamna dupa ce a fost sapat terenul.
Mai poate fi folosit si sub forma de solutie preparata astfel :1 parte gainat (uscat)  la 10-15 parti apa se lasa la fermentat 15 zile. Se foloseste inainte de udare cu aproximativ 1-2 litri la 1mp.


Gunoiul de grajd


Tipuri uzuale: gunoi de cal, oi sau vaci
Cel mai indicat este sa se foloseasca toamna odata cu sapatul pamantului iar norma este de 2-3 kg / mp. Se imprastie uniform gunoiul pentru o mai buna asimilare. Primavara devreme se poate folosi daca este bine descompus (putrezit).
Intrucat gunoiul de animale contine azot si potasiu este recomandat in culturile de ardei, cartofi, castraveti, dovlecei, rosii, varza si vinete.


Mranita

Este un ingrasamant natural ce rezulta din descompunerea completa a gunoiului de grajd ce are loc dupa minim 2 ani.
Este foarte bogat in substante nutritive si pentru a se evita pierderea lor se acopera.
Se foloseste in rasadnite in combinatie cu pamantul de telina si nisip.
Mai este utila si in momentul insamantarii sau plantarii la cuib.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor