Culturi asociate si succesive

Culturi asociate


Pentru a reusi sa avem astfel de culturi trebuie ca perioada de vegetatie a culturii secundare sa se incheie inainte ca plantele din cultura principala sa ajunga la maturitate si produca roade.

Daca optam pentru cultura in camp putem asocia urmatoarele culturi:
- Printre randurile de tomate care vor constitui cultura de baza se va planta salata care va parasi terenul inainte de fructificarea tomatelor.
- Ridichile de luna pot fi asociate cu morcovii.

Pentru cultura in spatii protejate (solarii) , salata se poate asocia cu urmatoarele culturi principale : tomate, castraveti, sau ardei gras iar spanacul poate fi o combinatie perfecta cu vinetele.




Culturi succesive


Reusim sa avem aceste culturi succesive atunci cand pe parcursul unui an , pe acelasi teren, obtinem doua sau mai multe culturi diferite una dupa alta. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa tinem cont de anumite conditii, si anume:
 - se aleg specii cu perioada de vegetatie diferite (una cu perioada scurta pentru a lasa locul uneia cu vegetatie mai lunga)
 - pentru a evita transmiterea bolilor sau daunatorilor comuni se aleg plante din familii botanice diferite.
 - este de dorit ca plantele cu radacini mici si slab dezvoltate sa fie urmate de altele cu radacini puternice.
 - se va tine cont si de temperatura optima de dezvoltare si astfel avem culturi semanate sau plantate din toamna ce pot ierna in camp si care vor fi recoltate primavara devreme reprezinta o cultura premergatoare uneia care isi incepe vegetatia in primavara.

Cateva exemple de culturi succesive in camp:
 1. La mijlocul lunii ianuarie se seamana varza timpurie si se va planta dupa 20 martie. Aceasta poate fi recoltata pana spre sfarsitul lunii iunie cand va urma plantarea castravetilor de toamna (tip Cornison) care urmeaza a fi recoltati pana spre sfarsitul lunii septembrie
 2. La inceputul lunii februarie se seamana salata care mai apoi va fi plantata la mijlocul lunii martie. Intrucat se recolteaza pana la 10 mai poate fi o cultura premergatoare pentru telina. Telina se planteaza dupa 10 mai si se recolteaza in luna octombrie.
 3. La inceputul lunii martie se seamana mazarea si va elibera terenul pana la sfarsitul lunii iunie cand va lua locul varza de toamna. Rasadul de varza se planteaza la inceputul lunii iulie iar recolta se obtine pana spre mijlocul lunii noiembrie. In loc de varza se poate alege conopida.
 4. Cartofii timpurii se planteaza dupa 15 martie iar recolta se obtine la sfarsitul lunii iunie. Varza de toamna ii vor lua locul de la inceputul lunii iulie. Recoltarea verzei se realizeaza pana la mijlocul lunii noiembrie.
 5. Dovleceii care se seamana la sfarsitul lunii aprilie si care vor tine ocupat terenul pana la sfarsitul lunii iunie pot fi urmati de gulii. Guliile se planteaza dupa 1 iulie si se recolteaza in perioada septembrie - octombrie.
 6. Ceapa verde plantata in toamna poate fi urmata de vinete, ardei gras, gogosar sau ardei lung. Ceapa verde se planteaza spre sfarsitul lunii septembrie si se recolteaza pana la sfarsitul lunii aprilie.

Pentru cultura in solarii putem proceda astfel:
 1. Tomatele se planteaza la sf. lunii martie inceputul lunii aprilie si va lasa locul salatei dupa 15 octombrie cand se planteaza ca mai apoi sa se recolteze in a doua decada a lunii martie.
 2. Salata isi incepe vegetatia cand se seamana dupa 1 septembrie si se incheie odata cu recoltarea la jumatatea lunii martie. Poate fi succedata de urmatoarele culturi: ardei gras, tomate, castraveti.
 3. Ceapa verde se planteaza la 1-10 octombrie si se recolteaza dupa 20 martie si poate fi urmata de cultura castravetilor, vinetelor, tomatelor sau a ardeilor.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor