Lamaiul (Citrus lemon)

Descriere
Lamaiul este un arbust fructifer ce apartine familiei Citrus si este cultivat la noi in tara ca planta de interior care nu depaseste 2m. Ramurile lamaiului au tepi iar frunzele raman verzi si se reinnoiesc la fiecare 2-3 ani. Florile sunt albe-roz, apar mai abundent primavara  si sporadic in cursul anului. Fructele de culoare galbena sunt zemoase si cu gust acrisor. 

Cerinte

Solul. In general, lamaiului ii prieste solurile de textura medie, permeabile, fertile si bogate in substante organice. Este de preferat sa se evite solurile calcaroase si cele argiloase.
Temperatura. Lamaiul este afectat de temperaturile scazute din timpul iernii. De aceea se cultiva in locuri unde temperatura nu scade sub 12 grade C. In schimb prefera caldura si rezista bine la temperaturile ridicate de pana la 35 grade C. De asemenea, se evita expunerea acestuia la curentii de aer intrucat duce la caderea frunzelor si a florilor.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat in apropierea ferestrelor cu expozitie sudica sau sud-estica. Daca nu se respecta aceasta cerinta, frunzele lamaiului cad si nu fructifica.
Apa. Pentru a creste in bune conditii, lamaiul trebuie udat cu regularitate. Apa trebuie sa fie fara clor si la temperatura camerei. Totodata se stropesc si frunzele. Cerinte deosebite sunt in perioada infloririi si formarii fructelor dar se evita udarea in exces.

Obtinerea materialului saditor
Putem alege sa plantam seminte dar va rezulta un arbust ce ne va pune rabdarea la incercare intrucat va inflori si rodi dupa cel putin 7 ani. De aceea se alege metoda prin altoire. Portaltoii care se folosesc sunt puietii de lamai. Altoirea se realizeaza in luna mai. De pe un lastar al unui arbust altoit se scoate un mugure cu o portiune de lemn si coaja care se va introduce sub scoarta portaltoiului.
O alta metoda de inmultire a lamaiului este prin butasire . Primavara, se fac butasi din tulpini semilemnoase de 12-15cm lungime si se planteaza. Pentru a grabi aparitia radacinilor se pot folosi stimulatori de inradacinare. Puietii rezultati nu necesita altoiti si vor fructifica dupa 3-4 ani.

Plantare/Semanat
In primul rand se pregateste ghiveciul in care se va dezvolta lamaiul. Acesta va fi de lut nesmaltuit care ajuta radacinile sa respire si sa prezinte gauri de evacuarea apei. Pentru inceput, vasul se scufunda in apa timp de 10 minute dupa care se umple cu un amestec de pamant si turba. Apoi, se aseaza puietul de lamai cu pamantul vechi fixat pe radacini.
In perioada de crestere lamaiul are nevoie sa fie transplantat odata la 2-3 ani in ghivece mai mari, urmand sa ramana definitiv in ghivece cu diametrul de 60-70cm atunci cand lamaiul are peste 10 ani de vegetatie dar si atunci se va reimprospata pamantul de la marginea ghiveciului.

Lucrari de intretinere 
Dupa un an de vegetatie tulpina se scurteaza la 35-40cm pentru a favoriza dezvoltarea coroanei. Din lastarii care apar se aleg doar 3-4 bine rasfirati si dezvoltati iar ceilalti se elimina. Aceastia cand ajung la 30cm li se suprima varfurile pentru a favoriza ramificarea lor. Operatia se repeta pana ce lamaiul incepe sa rodeasca.
Pe parcursul vegetatiei, lamaiul mai are nevoie de taieri pentru eliminarea ramurilor uscate si a celor care indesesc interiorul coroanei intrucat se opun patrunderii luminii.
Din cand in cand lamaiul are nevoie sa i se asigure necesarul de hrana prin adaugarea de fertilizatori. Atunci cand se ingalbenesc frunzele poate fi un semn ca ii lipseste magneziul.
Pe timpul iernii poate sa intre in repaus vegetativ la temperaturi de 5-10 grade C sau sa isi continue cresterea si fructificarea la temperaturi de cel putin 12-13 grade C si lumina suficienta.

Boli si daunatori
Daunatorii care ataca lamaiul sunt: acarienii (paienjeni rosii), puricii de plante, paduchii testosi.
Bolile care pot aparea sunt: bacterioza, putregaiul radacinilor, rugina frunzelor.

Productivitate
Lamaiul altoit sau cel obtinut din butas fructifica dupa 3-4 ani iar cei obtinuti din samanta dupa mai bine de 7 ani. Intrucat nu poate tine toate fructele pana la capat se recomanda lasarea a doar 2-3 fructe in primul an urmand a creste treptat numarul acestora in fiecare an.

Recoltare
Perioada de coacere a lamailor variaza intre 8 si 12 luni.
Desprinderea fructelor de pe ramuri se face cu ajutorul unei foarfece si se lasa fructul cu tot cu rozeta pentru ca ajuta la pastrarea lor. Asemenea bananelor fructele odata culese isi continua coacerea.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor