Anghinarea (Cynara scolymus)

Descriere
Anghinarea este o planta erbacee perena ce apartine familiei Compozitelor, si se cultiva pentru frunzele si receptaculii florali. La maturitate atinge inaltimi de max. 2 m. Florile sunt rosii-violacee si apar in luna iulie si continua pana spre sfarsitul toamnei. Frunzele sunt mari cu spini si sunt amare iar fructul este o achena goala.

Cerinte
Solul. In general, plantei ii prieste solurile adanci, permeabile, fertile si calde. Este de preferat sa se evite solurile grele, reci si argiloase.
Temperatura. Anghinarea poate fi afectata de temperaturile scazute pe timpul iernii. In schimb prefera caldura si rezista bine la temperaturile ridicate din timpul verii.
Lumina. In aceasta privinta nevoile sunt mari. Astfel, se aleg locurile insorite, de preferat cu expozitie sudica. Daca nu se respecta aceasta cerinta, anghinarea va produce in cantitati reduse.
Apa. Pentru a creste in bune conditii, in zonele lipsite de precipitatii, anghinarea trebuie udata cu regularitate. Totusi, se evita irigarea in exces.

Obtinerea materialului saditor
Anghinarea se cultiva prin semintele obtinute de la plantele de anul 2.

Semanatul
Inainte de semanat se pregateste terenul astfel: Toamna sau primavara devreme se efectueaza o aratura la adancimea de 30cm. Apoi, se afaneaza si niveleaza terenul cu ajutorul discuirii si a barii de nivelat.
Anghinarea se seamana la sfarsitul lunii aprilie insa daca primavara intarzie sa apara se poate amana pentru inceputul lunii mai. Distanta optima de semanat este de 80cm intre randuri iar pe rand se va lasa cam 25-30cm intre plante. Adancimea va fi de 3-4cm. Necesarul de seminte la un hectar este de 4-5kg.

Lucrari de intretinere
Pentru a grabi rasarirea plantelor se recomanda udarea terenului. De asemenea, pe tot parcursul crtesterii se asigura necesarul de umezeala pentru o buna crestere.
O alta lucrare de ingrijire este prasitul care are ca scop eliminarea buruienilor si pentru afanarea solului. Acestea se fac regulat si se pot face dupa fiecare recoltare a frunzelor pentru a ne usura patrunderea pe randuri.
Pentru a pregati plantele pentru iernare se va lasa cat mai multe frunze si cele care au tija florala se va taia la 20cm dupa care se vor bilona sau acoperi cu resturi vegetale pentru protejarea impotriva inghetului. Primavara, se desfac biloanele si se afaneaza solul.

Boli si daunatori
Bolile care pot aparea la anghinare sunt: patarea bruna a frunzelor, septorioza si putrezirea radacinilor.
Daunatori: afide, buha semanaturilor, omida scaietilor, limacsii si soarecii de camp.

Productivitate
Productia de frunze poate fi de 10-15to/ha.
Durata de exploatare a unei culturi de anghinare este in medie de 8 ani.

Recoltare
In primul an se va recolta doar frunzele cele din exteriorul plantei si sa aibe 30-40cm lungime. Frunzele din interiorul rozetei se lasa pentru urmatoarea recolta astfel incat obtinem 3-4 recolte pe parcursul anului.
Din al doilea an se va recolta si florile imature care se culeg vara inainte de transfomarea lor in flori. Acestea seamana cu un corn carnos cu lungimea de 7-12cm.

 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor