Trandafirul

Descriere
Trandafirul este o planta perena cu tulpina spinoasa, frunze lucioase si flori de diverse culori. Creste de obicei in tufe dar poate fi condus cu trunchi sau pot fi cataratori. Este o planta ornamentala dar si utila intrucat de la petale obtinem un ulei pretios dar si dulceata.

Cerinte

Solul. In general se adapteaza bine oricarui tip de sol mai ales daca si este ingrasat  organic cu frunze uscate, gunoi de grajd sau turba. Totusi terenurile care retin apa nu sunt potrivite pentru cultura trandafirilor.
Temperatura. Vantul prea puternic vara poate dauna frunzelor iar iarna are nevoie de protectia tulpinilor impotriva gerului.
Lumina. Trandafirul iubeste soarele si are nevoie de multa lumina, de aceea va fi plantat in locuri insorite si deloc umbrite.
Apa. Intrucat umezeala in exces ii dauneaza, se va uda moderat si doar in caz de necesitate.

Obtinerea materialului saditor

Se poate inmulti prin seminte, butasi si altoire.
prin seminte - Se recolteaza semintele din pulpa si se insamanteaza toamna sau primavara. Se fac santuri adanci de 3 cm si distantate la 10cm. Dupa rasarire se ingrijesc prin udat si plivitul buruienilor. Totusi pentru a avea specii valoroase, puietii vor fi altoiti.
prin butasi - Este o metoda foarte usoara insa nu poate fi facuta decat la unele soiuri care au lemnul mai moale si au capacitatea de a inradacina (trandafirii poliantha, urcătorii, târâtorii). Exista 2 metode: cu butasi verzi sau uscati.
Butasirea in verde se face vara dupa inflorirea plantelor (iunie-iulie) si se aleg partile de mijloc sau cele aproape de varf care nu sunt lemnificati si se taie cam la 10 cm (la 1cm sub primul mugure) asa incat sa aibe 4-5 muguri. Butasii astfel rezultati se dezfrunzesc la baza si se planteaza pe randuri si la 3-4 cm adancime. Terenul se mentine reavan. Sansele de prindere sunt mai mari decat cele de la butasirea in uscat.
Butasirea in uscat se face toamna (dupa caderea frunzelor) prin recoltarea lastarilor de un an care se taie la 15-20cm si se pastreaza in nisip pana cand vor fi plantati in primavara.
prin altoire - Este procedeul cel mai des folosit la toate speciile de trandafir. Ca portaltoi se foloseste puieti de maces sau de trandafiri obtinuti din samanta. Pentru o buna reusita se alege altoirea ''in ochi dormind'' care se face toamna. Locul altoirii va fi in functie de aspectul pe care dorim sa il obtinem. Si anume:
Pentru conducerea sub forma de tufa,  se aleg puietii cu grosimea de 5-6mm iar altoirea se face la colet (portiunea care face legatura intre radacina si tulpina). Se face o taietura in forma de T si se introduce sub coaja altoiul. Altoaiele se obtin de lastari de 5-7mm care au cateva frunze si floarea cazuta. Ochiul de altoi se scoate de pe lastar cu coaja cu tot si un strat f. subtire de lemn. Dupa introducerea altoiului se leaga cu rafie sau fasii de material plastic. Dupa 2 saptamani se verifica prinderea altoiului dupa care se musuroieste pentru a-i feri de gerurile iernii.
Pentru obtinerea trandafirului cu trunchi altoirea se face mai sus, la 130 - 150cm la portaltoi in varsta de 1-2 ani.

Plantatul

Se poate planta pimavara devreme (martie) dar mai potrivit este toamna (octombrie-noiembrie). Se fac gropi de dimensiuni mari (40*40*40cm) si se aseaza cu radacinile rasfirate pe un musuroi in mijlocul ei in asa fel incat coletul sa fie la suprafata sau 2-3 cm sub nivelul solului. Se astupa cu pamant, se uda si apoi se musuroieste.
Distanta de plantare va fi in functie de soi si de folosirea trandafirilor. Si anume : se lasa 50-70 cm intre plante pe rand si 90-100 cm intre randuri la trandafirii de talie mica iar pentru cei cu trunchi inalt si cei urcatori se va lasa o distanta mai mare intre plante pe rand de 100-140 cm si de 150-200 cm intre randuri.

Lucrari de ingrijire

In primavara cand trece pericolul de inghet se desface musuroiul la soiurile de talie mica iar cei de talie inalta se inlatura materialele de protectie (coceni, paie). 
In primii 2-3 ani de plantare nu se taie , doar se curata de lastarii uscati sau varfurile afectate de gerul iernii. La trandafirii de peste 3 ani se fac taieri de rarire a lastarilor (se lasa 4-7) si scurtare a celor ramasi (se lasa 3-5 muguri). De asemenea se elimina ramurile uscate si toti lastarii porniti din portaltoi. Apoi, pe masura ce florile ofilesc acestea se elimina pentru a favoriza aparitia altora. 
Pe parcursul verii, terenul se mentine lipsit de buruieni prin prasit nu foarte adanc pentru a nu leza radacinile.
Se va uda in caz de necesitate tinand cont ca o udare excesiva duce la o creste bogata vegetativa in detrimentul infloririi.
Lucrarile de toamna se fac dupa caderea frunzelor si consta in musuroirea cu pamant pana la 25-30cm inaltime pentru a proteja de gerul iernii.

Boli si daunatori

Trandafirul poate fi afectat de urmatoarele boli: fainarea, patarea neagra sau rugina.
Daunatorii care ataca trandafirii sunt: paduchii verzi, paianjenii rosii, tripsii, sfredelitorul


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor