Sparanghelul (Asparagus officinalis)

Descriere
Sparanghelul ese o planta perena care poate trai pana la 20 de ani si se poate cultiva in 2 moduri : sparanghel alb sau verde.

Cerinte
In general este o planta care necesita mai multa atentie, de aceea va trebui sa  tinem cont de cateva lucruri:
SolulSparanghelul prefera solurile usoare, nisipoase sau seminisipoase, bine drenate
Temperatura. Este o specie rezistenta la fluctuatii de temperatura suportand cu bine chiar si iernile reci
Apa. Nu suporta umezeala si se va uda moderat doar in caz de necesitate 
Lumina. Daca se cultiva ca sparanghel verde atunci nevoia de lumina este ridicata si de preferat ar fi terenurile cu expozitie sudica. Sparanghelul alb trebuie privat de lumina solara pentru a nu se inverzi.


Obtinerea materialului saditor
Putem alege 2 metode de cultivare si anume: prin seminte sau coroane (radacini)
prin seminte - procesul dureaza mai mult si nu ne ofera siguranta unei culturi uniforme. Totusi, prin aceasta metoda se poate obtine puieti care mai apoi pot fi transplantati pentru infiintarea unei culturi. Astfel, terenul se va pregati toamna prin aratura adanca iar primavara se va discui si se va nivela. Insamantarea se face in luna aprilie cand temperatura solului depaseste 15 grade C. Semintele se pun pe santuri adanci de 3-4cm distantate la 30cm iar pe rand se va lasa 5-7cm intre seminte. Apoi, se uda moderat. Plantele vor rasari dupa 20-25 de zile.
prin coroane (radacini) - Primavara devreme, se imparte planta in 3-4 lastari cu radacini independente si se vor taia la nivelul radacinii.

Plantarea
Terenul se pregateste de toamna prin aratura adanca de 35-40cm iar primavara se va discui pentru afanare.
Plantarea se face la inceputul lunii aprilie si se face de preferat cu exemplare masculine (acestea au o crestere rapida si nu produc seminte).
Se fac santuri adanci de 30 - 40 cm distantate la 1 - 1,5 m. Se aseaza coroanele de sparanghel cu radacinile cat mai rasfirate si se lasa o distanta de 40cm intre plante pe rand. Dupa care se acopera cu pamant si se uda.
Mai departe , in functie de cultura aleasa (sparanghel verde sau alb) se va lasa terenul drept pentru cultivarea sparanghelului verde, iar daca se va alege obtinerea sparanghelului alb se va bilona pentru a impiedica patrunderea luminii la lastari, iar acestia raman albi pana cand ajung la suprafata solului cand vor fi recoltati.

Lucrari de ingrijire
In primii 3 ani care sunt fara recolta sparanghelul are nevoie de cateva ingrijiri si anume:
- se uda rar, doar daca este seceta
- plivirea buruienilor
- completarea treptata cu pamant a santurilor 
- toamna  se cosesc tulpinile
In primavara celui de al 3-lea an de la plantare, se biloneaza randurile pana la inaltimea de 30cm cu  pamant bine maruntit. Aceasta lucrare impiedica patrunderea luminii la lastari care cresc si astfel ei raman albi (etiolati). Daca dorim obtinerea sparanghelului verde, se va lasa randurile simple, nebilonate si astfel in prezenta luminii ei devin verzi.

Boli si daunatori
- boli: rugina
- daunatori: musca sparanghelului, crioceridele 

Productivitate
Are o perioada lunga de productie de pana la 20 de ani si putem obtine 3-5 tone /ha

Recoltare
Singurul dezavantaj care il ofera aceasta cultura este perisabilitatea ridicata. Sparanghelul ramane proaspat doar 3-4 zile si numai daca este tinut la frigider.
Recoltarea se face doar o luna pe an (15mai - 15iunie) atunci cand iese la suprafata biloanelor si se vor taia la 20-22cm. Se face o gropita langa lastar si se va taia la lungimea potrivita cu ajutorul unei unelte speciale.
Recoltarea sparanghelului verde este mult mai usoara cu singura grija de a nu  lasa solzii care acopera lastarii sa se desfaca.
Pentru a avea o recolta de calitate se aleg lastarii fara gauri, la dimensiuni optime de 20-22cm, fara urme de mucegai sau lovituri.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor