Aronia

Descriere
Aronia este un arbust asemanator afinului si poate atinge inaltimi de 2-3 m. Frunzele sunt simple, eliptice de culoare verde care devin ruginii, toamna. In luna mai apar florile de culoare alba si sunt grupate in inflorescente. Fructele care se aseamana cu afinele, sunt bace sferice care pot fi in functie de specie de culoare negre sau rosii, cu gust acrisor.

Cerinte
Datorita originii sale, este un arbust ce prefera zonele deluroase si muntoase. Este foarte rezistenta la temperaturi scazute de pana la -30gradeC.
In ce priveste calitatea solului nu este pretentios insa un sol umed si acid poate constitui un avantaj.
Creste si fructifica mai bine in prezenta luminii.

Obtinerea materialului saditor
Aronia se inmulteste prin seminte, drajoni si prin altoire.
Daca alegem sa producem puieti din seminte, acestia vor fi buni de plantat dupa 1-2 ani.  

Plantarea

Inainte de plantare trebuie pregatit terenul prin arat si discuit. 
Apoi in functie de metoda de recoltat (manuala sau mecanizata) se va alege distanta de plantare. Astfel se va planta la distanta de 1,80-2m intre puieti pe rand si la 2m intre randuri pentru cultura manuala iar pentru cealalta metoda se va lasa o distanta mai mare intre randuri si anume de 4m. Asadar avem nevoie de 2500 de plante la hectar sau 1250 plante.
Se planteaza toamna. 

Lucrari de ingrijire

Este un arbust ce nu necesita ingrijiri deosebite si este usor de intretinut.
Se va uda doar in caz de nevoie intrucat este rezistent la seceta.
Se va prasi pentru mentinerea terenului curat.
In caz de nevoie se va toaleta, pentru aerisire si se vor lasa cele mai dezvoltate ramuri.

Boli si daunatori
Aronia este rezistenta la boli si daunatori.

Productivitate

Aronia poate produce 20-25 ani.
Poate rodi din primul an dar maturitatea de fructificare apare din anul al 4-lea. si putem obtine pana la 5-7 kg/tufa.

Recoltare

Fructele incep sa se coaca din luna august dar recoltarea se poate prelungi pana spre sfarsitul toamnei intrucat fructele nu se scutura si rezista bine la temperaturi scazute.
Fructele se pot pastra proaspete la temperaturi scazute 1-2 saptamani sau se pot pastra un timp mai indelungat uscate.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor