Cultura prazului

Prazul este o planta bienala intrucat in primul an se formeaza tulpina falsa ce poate ajunge la 60 cm iar in al doilea an se formeaza tulpina florala.

Semanatul prazului are loc primavara devreme la inceputul lunii martie in randuri distantate la 30 cm iar pe randuri se va tine cont ca dupa rasarire se va lasa 10 cm intre plante. Adancimea optima de semanat este de 2cm. Cantitatea necesara de samanta pentru un metru patrat este de 3 grame.

Prazul se mai cultiva si prin rasad obtinut in urma insamantarii  in luna martie. Rasadul este bun pentru plantat atunci cand are 3 - 4 frunze adevarate si cca 15 cm inaltime, rasad pe care il obtinem dupa cca 2 luni de la insamantare.
Plantarea rasadului se face in luna mai pe randuri distantate la 30 cm si intre plante pe rand se va lasa 10 - 12 cm. Ancimea de plantat va fi de 10 cm.

Lucrarile de ingrijire constau in umplerea golurilor , irigarea, distrugerea crustei, musuroirea (operatie folosita pentru a obtine albirea tulpinii pe o suprafata cat mai mare).

Recoltarea prazului semanat direct in camp se face la inceputul lunii septembrie iar la cel prin rasad se face toamna tarziu (octombrie - noiembrie) in vederea pastrarii pentru consumul pe timp de iarna.

Productia variaza intre 20 si 30 tone la hectar.


 
 
 
 
Copyright © cultura plantelor